Domowy likier kokosowy Malibu
Gęsty kremowy likier typu Malibu z wiórek kokosowych, wódki bądź białego rumu i mleka skondesowanego. Idealny na spotkania rodzinne. Nasączoną wiórkami kokosowymi wódkę, uprzednio przecedzoną miesza się z mlekiem skondesowanym słodzonym oraz niesłodzonym.
Taki domowy likier koksowy w smaku bardzo przypomina słynne Malibu, czyli likier kokosowy na bazie rumu. Jest wspaniale gęsty, kremy i słodkawy w smaku, choć nie przesłodzony.
Przepis na likier kokosowy jest łatwy. Trzeba jedynie uzbroić się cierpliwość, bowiem wódka musi nasiąknąć aromatem kokosa – tj. wiórków kokosowych. Najlepiej pozostawić ją w ciemnym miejscu na tydzień do tzw. przegryzienia. Zamiast czystej wódki można użyć rumu, choć koszt takiego likieru będzie drukrotnie droższy.
Zobacz także → grog – rozgrzwający drink na bazie czarnego rumu.
(około 1,2 l likieru)
Składniki:
– 500 ml wódki lub białego rumu Bacardi
– 200g wiórek kokosowych
– 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego np Gostyń (530 g)
▌Jak zrobić domowy likier kokosowy Malibu?
Do litrowego słoika wsypać wiórki i zalać je 0,5 litra czystej wódki, wymieszać i zakręcić słoik. Odstawić do szafki na tydzień. Raz dziennie przy pomocy łyżki przemieszać wiórki.Wiórki wsiągną prawie całą wódkę. Jest to zjawisko normalne. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
Po tygodniu sitko wyłożyć gazą lub czystą kuchenną ściereczką albo pieluchą tetrową i przecedzić płyn, zaś wiórki bardzo dokładnie wycisnąć. Wyszło mi około 250 ml wódki. Nie wyrzucać wiórek. Można potem wykorzystać je do zrobienia ciasteczek kokosanek.
Przecedzoną od wiórek kokosową wódkę połączyć w naczyniu z mlekiem skondensowanym niesłodzonym i słodzonym. Delikatnie wymieszać trzepaczką lub łyżką. Gotowy likier kokosowy przelać przez sitko do butelek i wstawić do lodówki. Likier przechowywać w lodówce. Przez użyciem wstrząsnąć, gdyż może się rozwarstwiać.
Na Zdrowie!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ależ mi narobiłaś smaka 🙂 W liceum Malibu to był hit!
Uwielbiam je do dziś 🙂