NapojePotrawy dla Chorych

Herbatka na przeziębienie

Herbatka na przeziębienie

Jest nie tylko skuteczna w walce z wszelkimi infekcjami i przeziębieniem ale także bardzo smaczna. Herbatka na przeziębienie, którą dziś chcę wam zaprezentować to mój autorski przepis. Stosuję ją od wielu lat, zawsze kiedy czuję się osłabiona, przemarznięta i zniechęcona do działania. Tak, herbatka ta bowiem poprawia samopoczucie. Spotkałam się z przepisami na sam napar z imbiru i przypraw korzennych. Też jest dobry ale myślę, że czarna herbata podnosi smak napoju. Herbatka na przeziębienie działa antyseptycznie, wzmacniająco oraz oczyszczająco na drogi oddechowego. Dzięki silnym właściwościom rozgrzewającym, napój ten pomoże wam wypocić wszelkie toksyny i tym samym pozbyć się wirusów i bakterii.

Imbir silnie rozgrzewa (pobudza krążenie), działa odkażająco, przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, przeciwbólowo (łagodzi  m in. migreny i bóle miesiączkowe), przeciwwymiotnie (łagodni mdłości i wymioty), a także wspomaga trawienie. Imbir skutecznie pomaga zwalczyć przeziębienie i katar. Spożywany regularnie także jako przyprawa w kuchni podnosi odporność.

Goździki są silnym antyseptykiem. Działają przeciwbólowo i rozgrzewająco. Dzięki zawartym w nich substancjom antyutleniającym, działają przeciwnowotworowo i oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn

Anyż gwiaździsty działa wykrztuśnie (jest pomocny w kaszlu), antybakteryjnie, rozkurczowo i wiatropędnie (skutecznie usuwa niestrawność oraz wzdęcia).

Cynamon działa dezynfekująco, bakteriobójczo, grzybobójczo i antynowotworowo. Przyprawa ta dobrze rozgrzewa. Cynamon poprawia też trawienie. Dodaje witalności i energii, a także zwiększa libido (jest afrodyzjakiem).

Pomarańcza i cytryna są bogatym źródłem witaminy C.

Miód słynie z właściwości bakteriobójczych, odtruwających i wzmacniających. To naturalny antybiotyk. Miód jest skarbnicą składników odżywczych, w tym rzadkich pierwiastków jak bar, wolfram, wanad, kobalt i molibden.

Serdecznie polecam wypróbować wam mój przepis na moją herbatką na przeziębienie. Napar ten można pić również profilaktycznie, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. W przypadku infekcji pić natomiast 2-3 razy dziennie.

(1 kubek/szklanka)

Składniki:

– 1 torebka czarnej herbaty

– 2,5 cm świeżego korzenia imbiru

– 3 goździki

– 1 gwiazdka anyżu gwiazdkowego (opcjonalnie)

– szczypta cynamonu (opcjonalnie)

– 1 plasterek pomarańczy

– 1 plasterek cytryny

– 1 łyżka miodu

Jak zrobić herbatkę na przeziębienie?

Do kubka lub szklanki z uszkiem włożyć torebkę czarnej herbaty, dodać goździki, gwiazdkę anyżu, ewentualnie szczyptę cynamonu  lub kawałek kory oraz obrany i pokrojony na plasterki  2,5-centymetrowy kawałek korzenia imbiru. Zalać wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem przez 5 minut (lub krócej jeśli wolicie słabszy napar). Wyciągnąć torebkę czarnej herbaty.

Umyć cytrynę i pomarańczę, a następnie sparzyć wrzątkiem i dokładnie wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Ukroić po plasterku. Każdy przekroić na pół. Dodać do herbatki, lekko podusić łyżeczką, by puściły trochę soku. Herbatkę posłodzić miodem do smaku. Pić kiedy tylko pojawią się pierwsze objawy przeziębienia lub infekcji, najlepiej 2-3 razy dziennie. Herbatkę można również pić profilaktycznie zwłaszcza w chłodne dni.

Na zdrowie!

Helen G.

Herbatka na przeziębienie
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button