Potrawy dla ChorychPotrawy dla DzieciWegetariańskieZupy i kremy

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Na bazie młodych warzyw. Pyszna zupa jarzynowa o delikatnym smaku, zabielana śmietaną, z dodatkiem masła. Jest lekka i smaczna. Dobór warzyw można modyfikować dodając np. brukselkę, kapustę włoską albo kalarepkę.

W moim odczuciu zupa jarzynowa ze śmietaną jest duża smaczniejsza jak bez jej dodatku. Gęsta śmietana wraz masłem nadaje potrawie aksamitnego smaku. Taka szybka zupa warzywna to pożywny posiłek zarówno dla dzieci, jak i chorych.

Jeśli nie mam pod ręką bulionu, zalewam warzywa po prostu wodą. Opcjonalnie można dać 1 kostkę warzywną albo rosołową. Jeśli chcecie ugotować zupę poza sezonem np. zimą, możecie użyć ewentualnie mieszanki warzyw mrożonych np. Hortex Zupa wiosenna. Wystarczy dodać do niej tylko np. trochę kalafiora albo brukselkę.

Zobacz także

zupa kalafiorowa

zupa kapuśniak z młodej kapusty.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 ¼ l wody lub bulionu warzywnego albo drobiowego

– 2 marchewki

– 1 korzeń pietruszki

– mały kawałek selera

– biała część pora

– 3 ziemniaki

– ½ kalafiora

– garść zielonej fasolki szparagowej

– ½ szklanki groszku zielonego*

– 8 brukselek (opcjonalnie)

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 łyżki gęstej śmietany 18%

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki oleju

– maggi (opcjonalnie)

– sól, pieprz

* można dać groszek świeży albo konserwowy z puszki

Dodatkowo:

– posiekany koper i pietruszka

Jak zrobić zupę jarzynową?

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i pora drobno posiekać. Marchewki pokroić w paseczki, pozostałe warzywa w kostkę. Ziemniaki w większą kostkę. Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki. Fasolkę szparagową pokroić na 3-centymetrowe kawałki, przyciąć końce. Brukselki jeśli używamy obrać z wierzchnich liści i przyciąć głąb.

Na oleju najpierw zeszklić cebulę i por. Następnie dodać marchewki, pietruszkę i seler. Smażyć kilka minut. Dodać ziemniaki. Zalać wodą lub bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po 5-7 minutach od zagotowania wrzucić kalafior, brukselkę i fasolkę. Zupę gotować do miękkości warzyw.

Na koniec dodać groszek jeśli dajemy ten konserwowy. Zupę jarzynową doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną maggi. Dodać posiekaną zieleninę i wymieszać. Zupę zestawić z palnika. Podawać gorącą.

Smacznego !

Helen G.

Zupa jarzynowa
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button