Mięsa

Pulpety w sosie chrzanowym

Pulpety z sosie chrzanowym

To inaczej klopsy, proste danie jednogarnkowe. Pulpety w sosie chrzanowym smakują wybornie, zwłaszcza z kaszą, ryżem czy kluseczkami, no i oczywiście z ulubioną surówką.

Pulpety duszone w sosie do takie mielone inaczej. Klopsy doskonale komponują się z majerankiem, mieloną gałką muszkatołowąą, czosnkiem oraz zieleniną – natką pietruszki albo koperkiem.

Zobacz takżepulpety w sosie własnym.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

– 1 jajko

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 kajzerka namoczona w mleku

– 1-2 łyżki bułki tartej

–  około 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 1 łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– sól, pieprz

Sos chrzanowy:

– 2 1/2 szklanki bulionu (może być z ewentualnie z kostki)

– 2 łyżki chrzanu

– 1 cebula

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 3 kulki pieprzu

– 2 łyżki mąki

– 1 łyżeczka majeranku

– 2-3 łyżki gęstej śmietany

– garść świeżej posiekanej natki pietruszki lub koperku

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– mąka do obtoczenia pulpetów

– olej lub smalec do podsmażenia cebuli

Jak zrobić pulpety w sosie chrzanowym?

Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Odstawić. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą kajzerkę, bułkę tartą (nie za dużo) oraz przyprawy. Masę dokładnie wyrobić najlepiej rękami. Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe pulpety. Każdy obtoczyć w mące.

W garnku zagotować bulion wraz liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Na gotujący się bulion ostrożnie wrzucać pulpety, gotować je na wolnym ogniu pod przykryciem.

Po 20 minutach wyjąć klopsy za pomocą łyżki cedzakowej, by przygotować sos chrzanowy.

W ¼ szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki oraz 2-3 łyżki śmietany, tak by nie było grudek. Następnie zahartować kilka łyżkami gorącego wywaru. Wlać do sosu. Dodać chrzan. Wymieszać i zagotować. Sos musztardowy doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Włożyć z powrotem do sosu pulpety i gotować na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Już nie gotować.

Pulpety w sosie chrzanowym podawać z kaszą ryżem, ziemniakami purre albo kluseczkami i dowolną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Pulpety w sosie chrzanowym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button