Porady kuchenne

Jak prawidłowo ugotować ryż?

Gotowanie ryżu w torebkach nie należy do trudnych zadań kulinarnych. Wystarczy trzymać się instrukcji na opakowaniu oraz pamiętać, że woreczek z ryżem powinien być całkowicie zanurzony w osolonej wodzie. Prawidłowe ugotowanie ryżu sypkiego może nastręczać wielu osobom trudności. Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sprężysty, puszysty oraz nieposklejany? Jeśli zastosujecie się do poniższych zaleceń, ryż będzie idealny.

Jak ugotować ryż na sypko?

Przed gotowaniem ryż należy koniecznie wypłukać na sitku, dopóki woda nie stanie się przezroczysta. Ten zabieg pozbawi ryż nadmiaru skrobi odpowiadającej za  późniejsze sklejanie. Zagotować osoloną wodę. Na 1 szklankę ryżu białego dajemy 1½ – 2 szklanek wody. Warto dodać 1 łyżkę oleju, który zapobiegnie sklejaniu się ziaren. Jeśli chcemy, aby ryż miał śnieżnobiały kolor, możemy dodać do wody nieco soku z cytryny.

Do gotującej się wody wrzucamy ryż, mieszamy i gotujemy około 15 minut od ponownego zagotowania na malutkim ogniu pod przykrywką, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Wyłączyć palnik, a garnek wraz z pokrywką okryć ścierką lub ręcznikiem i pozostawić na 10 minut, by ryż doszedł. Przed wyłożeniem na talerze ryż przemieszać łyżką.

Jak prawidłowo ugotować ryż?

Pamiętajmy, że ryż długoziarnisty wymaga dłuższego gotowania około 30 minut, ryż brązowy natomiast 40-50 minut. oraz nieco większej ilości wody, na 1 szklankę ryżu brązowego należy dać 2-2,5 szklanki wody.

 

Helen G.

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button