Surówka z kiszonej kapusty


Surówka z kiszonej kapusty

Jest klasycznym dodatkiem do obiadu. Surówka z kiszonej kapusty dobrze będzie komponować się w szczególności z daniami mięsnymi. Jest bardzo zdrowa, bogata szczególnie w witaminę C. W moim rodzinnym domu kapustę kiszoną jadło się jedynie z cebulą, lekko posłodzoną. Babcia natomiast dawała startą marchewkę oraz jabłko i mnóstwo koperku. Ja swoją wersję surówki z kiszonej kapusty wzbogaciłam również o dodatek ogórków kiszonych, które fajnie podnoszą smak potrawy. Możecie dać też opcjonalnie ogórki konserwowe. Polecam wam również moją surówkę z kiszonej kapusty z papryką.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 400g kiszonej kapusty (1 woreczek)

– 1 mała marchewka

– 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe

– 1 jabłko

– 1 mała cebula

– 3 łyżki oleju słonecznikowego

– cukier do smaku

– koperek/natka pietruszki

– sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?

Kapustę lekko odcisnąć z wody, pokroić nożem włożyć do salaterki. Marchewkę, ogórki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. Cebulę drobniutko pokroić. Surówkę polać olejem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany świeży koper albo natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Surówkę z kiszonej kapusty podawać do obiadu, pasuje szczególnie do dań mięsnych, np. do kotletów mielonych.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Klopsy z indyka w sosie pieczarkowym
Nastepny Kopytka

2 komentarze

  1. Dusia
    25 stycznia 2012
    Odpowiedz

    fajna taka polska surówka:)

  2. Saratelka
    27 stycznia 2012
    Odpowiedz

    U mnie jada się bardzo podobnie, pomijamy jedynie ogórka :) Bardzo lubię taka surówkę do smażonej rybki! :D

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *