Surówka z kiszonej kapusty


Klasyczna surówka z kiszonej kapusty dobrze będzie komponować się w szczególności z daniami mięsnymi. Jest bardzo zdrowa, bogata w witaminę C.

(Dla 3-4 osób)
Składniki:

– 400g kiszonej kapusty (1 woreczek)

– ½ marchewki

– 2  średnie ogórki konserwowe

– ½ cebuli lub jedna mała

– 3 łyżki oleju słonecznikowego

– cukier

– sól, pieprz

– suszony lub świeży koper/natka pietruszki

Kapustę odcisnąć, pokroić nożem włożyć do salaterki. Marchewkę i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. Cebulę drobniutko pokroić i także dodać. Surówkę polać olejem, skropić sokiem z cytryny, dodać trochę cukru, soli i pieprzu. Dodać świeży bądź suszony koper albo natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-kiszonej-kapustysurowka-z-kiszonej-kapusty1
loading...
Poprzedni Klopsy indycze w sosie pieczarkowym
Nastepny Kopytka

2 komentarze

  1. Dusia
    25 stycznia 2012
    Odpowiedz

    fajna taka polska surówka:)

  2. Saratelka
    27 stycznia 2012
    Odpowiedz

    U mnie jada się bardzo podobnie, pomijamy jedynie ogórka :) Bardzo lubię taka surówkę do smażonej rybki! :D

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *