Truskawkowa owsianka


Truskawkowa owsianka

To pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie. Sezon na truskawki jest stosunkowo krótki. Warto jeść te owoce na różne sposoby. Truskawkowa owsianka zasmakuje zarówno dziecku, jak i osobie dorosłej. Proporcje możecie zwiększyć, w zależności od upodobań:) Polecam wzbogacić truskawkową owsiankę  dodatkiem orzechów i rodzynek. Spróbujcie też innych wersji owsianki:

owsianka z jabłkiem i orzechami

kakaowo-bananowa owsianka

owsianka z nasionami chia

(Dla 1 osoby)

Składniki:

– 4-5 łyżek płatków owsianych górskich

– ok.1 szklanka mleka

– kilka truskawek

– garść orzechów włoskich

– 1-2 łyżki rodzynek

– 1 łyżeczka masła

– 1 łyżeczka miodu

Jak zrobić truskawkową owsiankę?

Płatki zalać mlekiem i zagotować. Gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieją. W razie potrzeby dolać odrobinę mleka.  Zestawić z gazu, dodać masło i zamieszać. Przelać płatki do miseczki, posłodzić miodem. Truskawki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Dodać do ugotowanej owsianki. Na wierzch pokruszyć garść orzechów.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

truskawkowa-owsianka
loading...
Poprzedni Chleb alpejski
Nastepny Chleb pasterski

2 komentarze

  1. Justyna Bąk
    15 lipca 2013
    Odpowiedz

    pyszności:)

  2. teenager ;)
    15 lipca 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam takie smaczne poranki z tak pyszną owsianką <3

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *