Chleb pasterski


DSCN6776

Bardzo spodobało mi się pieczenie chleba. To duża frajda i satysfakcja, że spożywam później swój własny wypiek, taki od serca. Mąż też jest zachwycony.

Chciałam dziś zaprosić Was na chleb alpejski, taki klasyk, bez dodatku przypraw, jak np. chleb alpejski. Jest pozornie zwyczajny a zarazem pyszny. Korzystałam z gotowej mieszanki firmy chleb na zdrowie, która gwarantuje udany wypiek. Potwierdzam – satysfakcja gwarantowana, to już mój trzeci chleb i każdy się udaje. Nie ma więc się czego obawiać, że nie wyrośnie czy też, że wyjdzie zakalec. Chleb można upiec w piekarniku bądź w wypielaczu, jeśli ktoś go posiada.  Dodam jeszcze, że chleb nie zawiera konserwantów, GMO ani składników „E”. Zapraszam:)

DSCN6776Składniki:

– gotowa mieszanka do chleba pasterskiego (500g), do kupienia w sklepach:

chlebnazdrowie.pl
wypiekacz.com.pl
– mieszanka ziaren do posypania (opcjonalnie; użyłam mieszanki MAGNAT- pestki słonecznika i dyni)
– woda
– foremka do pieczenia (u mnie keksówka)

 

Skład mieszanki:mąka pszenna t750, mąka żytnia t720, naturalny kwas pszeniczny, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

 

Zawartość obu torebek, dużej i małej wsypać do naczynia, wlać 330g wody w temp. 22 ˚C i mieszać przez 20 minut (ja z początku mieszam drewnianą łyżką, a potem wyrabiam ciasto rękami, bo bardzo się lepi).

Odstawić ciasto na 30 minut pod przykryciem.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać ziarnami i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (50-90 minut w zależności od temperatury pomieszczenia).

Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 220˚C, od razu spryskać ciepłą wodą przez 5 sekund i wypiekać w tej temp. przez 3 minuty, po czym zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty).

I gotowe!

Helen

DSCN6788DSCN6770

Poprzedni Pizza włoska
Nastepny Kasza manna z bananem i orzechami

2 komentarze

  1. Nashelly
    25 lipca 2013
    Odpowiedz

    Ile ziaren, pyycha 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  2. Justyna Bąk
    25 lipca 2013
    Odpowiedz

    pycha:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *