Kasza manna z bananem i orzechami


Jedno z moich ulubionych śniadań albo kolacji. Kasza manna to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. W przedszkolu podawano ją solo jedynie z malutkim dodatkiem konfitury lub syropu malinowego. Dowolność składników pełna. Ja lubię kaszę manną gęstą, jeśli wolicie zupę – trzeba na tę ilość kaszy dać więcej mleka.

(Dla 1 osoby)

Składniki:

– 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej

– 1 szklanka mleka

– 1 banan

– 1-2 łyżki rodzynek

– garść orzechów włoskich

– kilka migdałów (opcjonalnie)

– 1 łyżeczka miodu

– szczypta cynamonu (opcjonalnie)

 

 

Mleko zagotować w rondelku, jak zacznie wrzeć dodać kaszę manną i rodzynki, mieszać energicznie, by nie porobiły grudki. Gotować 2-3 minuty, aż kasza zgęstnieje, często mieszając. Kaszę przełożyć do miseczki odstawić na chwilę by przestygła.  Banana pokroić w plasterki, dodać do kaszy.  Na koniec dodać miód, wymieszać i posypać kaszę orzechami i szczyptą cynamonu.

Smacznego:)

Helen G.

Poprzedni Chleb pasterski
Nastepny Kluski leniwe

5 komentarzy

  1. Magda
    31 lipca 2013
    Odpowiedz

    banany i orzech to pyszne towarzystwo dla takiej porannej manny! :-)

  2. siostraelwa
    31 lipca 2013
    Odpowiedz

    Lubię, owszem:)

  3. teenager ;)
    31 lipca 2013
    Odpowiedz

    pyszna kaszka, taką to ja lubię :)

  4. Schokolade Inspirationen
    31 lipca 2013
    Odpowiedz

    Moja mama zawsze mannę robiła na kolację stąd moje przyzwyczajenie :)

  5. Justyna Bąk
    31 lipca 2013
    Odpowiedz

    idealne śniadanie:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *