Kasza manna z bananem i orzechami


Kasza manna z bananem o orzechami

Jest pożywna i lekkostrawna. Kasza manna z bananem i orzechami świetnie sprawdzi zarówno na śniadanie, kolację albo na podwieczorek. Kaszkę mannę często serwuje się dzieciom i seniorom, gdyż ma łagodny smak i nie obciąża żołądka. Jest ona dla mnie wspomnieniem dzieciństwa. W przedszkolu podawano nam ją solo jedynie z malutkim dodatkiem konfitury lub soku malinowego. Wy możecie komponować dodatki do kaszki wedle własnych preferencji smakowych. Lubię kaszę manną z dodatkiem bananów i rodzynek, posypaną orzechami. Kasza manna z racji swojego rozmiaru nie wymaga płukania przed gotowaniem.

Osobiście preferuję gęstą kaszkę gotowaną mleku. Jeśli wolicie typową zupę z kaszy manny, taką jak podaje się np. w szpitalach, trzeba na tę samą ilość kaszy dać po prostu więcej więcej mleka. Możecie też ugotować kaszkę na wodzie ale będzie wtedy mniej treściwa. Lubię też wykorzystywać kaszę mannę  do pulpetów gdyż dobrze zagęszcza masę. Kaszą manną można również posypywać natłuszczoną wcześniej foremkę do pieczeniem ciasta. Zachęcam was gorąco do spróbowania mojej kaszy manny z bananem i orzechami :) Polecam również moje placki kaszy manny i jabłek.

(Dla 1 osoby)

Składniki:

– 2 łyżki kaszy manny (dałam błyskawiczną)

– 1 szklanki mleka

– 1 banan

– 2 łyżki rodzynek

– garść orzechów włoskich

– 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub ksylitolu

– szczypta soli

– szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Jak zrobić kaszę mannę z bananem i orzechami?

Rodzynki przez kilka minut namoczyć we wrzątku, przecedzić. Mleko wlać do rondelka, dodać kaszę i szczyptę soli, DObrze wymieszać. Jak zacznie wrzeć, gotować do zgęstnienia kaszy ciągle mieszając. Dodać również rodzynki. Kaszę mannę przełożyć do miseczki. Kaszę posłodzić miodem, syropem klonowym albo ksylitolem. Udekorować plasterkami banana.  Posypać orzechami i szczyptą cynamonu. Kaszę mannę podawać ciepłą na śniadanie, podwieczorek, bądź kolację.

Smacznego:)

Helen G.


Galeria zdjęć

kasza-manna-z-bananem-i-orzechamikasza-manna-z-bananem-i-orzechami1kasza-manna-z-bananem-i-orzechami2kasza-manna-z-bananem-i-orzechami3
loading...
Poprzedni Chleb pasterski
Nastepny Kluski leniwe

5 komentarzy

  1. Magda
    31 lipca 2013
    Odpowiedz

    banany i orzech to pyszne towarzystwo dla takiej porannej manny! :-)

  2. siostraelwa
    31 lipca 2013
    Odpowiedz

    Lubię, owszem:)

  3. teenager ;)
    31 lipca 2013
    Odpowiedz

    pyszna kaszka, taką to ja lubię :)

  4. Schokolade Inspirationen
    31 lipca 2013
    Odpowiedz

    Moja mama zawsze mannę robiła na kolację stąd moje przyzwyczajenie :)

  5. Justyna Bąk
    31 lipca 2013
    Odpowiedz

    idealne śniadanie:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *