Pieczona biała kiełbasa palce lizać!


Pieczona biała kiełbasa palce lizać!

Aromatyczna, z chrupiącą skórką. W moim rodzinnym domu w Święta zarówno Wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pieczonej białej kiełbasy. Choć mama piecze ją w sposób tradycyjny bez dodatku czosnku ani ziół, tylko z cebulką.

Ja postanowiłam pójść o krok dalej i wzbogaciłam pieczoną białą kiełbasę o dodatek rozmarynu, majeranku, tymianku, słodkiej papryki i rzecz jasna – czosnku. Powiem nieskromnie, że wolę moją wersję niż mamy. Mam nadzieję, że się nie obrazi. Pieczona biała kiełbasa idealne komponuje się z chrzanem. Nic tylko piec :) Serdecznie polecam. W razie potrzeby można zwiększyć, bądź zmniejszyć proporcje.

Zobacz też → Biała kiełbasa pieczona w piwie.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 800 g białej kiełbasy parzonej

– 1 duża cebula

– 4 ząbki czosnku

– 1 łyżka soku z cytryny

– 4 łyżki oleju

– po ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, majeranku i rozmarynu

– ⅓ łyżeczki tymianku

– ⅓ łyżeczki pieprzu

– około 3/4 szklanki wody

– sól

Jak zrobić pieczoną białą kiełbasę?

W miseczce wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny zioła oraz pieprz. Kiełbasę lekko ponacinać od góry. Lekko posolić. Żaroodporne naczynie posmarować częścią marynaty. Ułożyć obok siebie pętka kiełbasy i wierzch kiełbasy posmarować  resztą marynaty. Cebulę pokroić w piórka. Położyć na wierzchu. Czosnek częściowo ułożyć w łupinkach, częściowo obrać, powtykać między kiełbasę. Podlać około 3/4 szklanki wody (kiełbasa nie ma w niej całkowicie pływać, tylko być lekko podlana).

Kiełbasę piec przez około 45-55 minut w temperaturze 190°C, aż kiełbasa wyraźnie się zarumieni. Podczas pieczenia lekko podlać kiełbasę wodą. Pieczoną białą kiełbasę podawać na ciepło z chrzanem w towarzystwie pieczywa lub solo.

Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Pasta z jajek i awokado z prażonym sezamem
Nastepny Szybki placek z jabłkami

11 komentarzy

  1. naleśniki przepis
    5 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Wygląda po prostu idealnie! ;)

  2. Ania
    9 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Została mi biała kiełbasa niewykorzystana w Święta i wczoraj zrobiłam ją wg Twojego przepisu. Była pyszna! Bardzo nam smakowała.
    Polecam i pozdrawiam!

    • Helen G.
      Helen G.
      9 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Super, że kiełbaska smakowała :-)

  3. magma
    14 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    świetny pomysł:)

  4. jola
    18 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    można ją podać z ziemniakami jako danie obiadowe?

    • Helen G.
      Helen G.
      18 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Jak najbardziej, też właśnie tak często podaję z ziemniakami i surówką:)

  5. Ewa
    5 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Robiłam już dwa razy, zaraz robię kolejny raz. Kiełbasa jest przepyszna, godna polecenia, smakuje nawet moim wybrednym dziewczynkom

    • Helen G.
      Helen G.
      5 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Bardzo mi miło, że kiełbaska posmakowała również najmłodszym :-) Polecam się na przyszłość! Pozdrawiam*)

  6. Lekcjewkuchni.blogspot.com
    26 lipca 2017
    Odpowiedz

    Najlepsza ☺

  7. Dana
    30 marca 2018
    Odpowiedz

    Pani Helen jest Pani Cud Kobieta która ma WIELKI TALENT❗❗❗do gotowania pieczenia we wszystkim.Robiłam już parę dań z Pani przepisów jedno tylko słowo
    REWELACJA❗❗❗wszystko wychodzi idealnie.Szynkę robię już chyba z 50raz na święta i różne spotkania z rodziną…poprostu musi być
    Dziękuję Pani za te wszystkie przepisy…
    Życzę cudownych Zdrowych wesołych kolorowych Swiąt🐣😁

    • Helen G.
      Helen G.
      30 marca 2018
      Odpowiedz

      Jest mi ogromnie miło :-) Bardzo się cieszę, że moje przepisy są dla Ciebie Dano przydatne :) Tobie również życzę Zdrowych, Spokojnych i Smacznych Świąt !!!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *