Pieczona biała kiełbasa palce lizać!


W moim rodzinnym domu w Święta zarówno Wielkanocne jak i Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pieczonej białej kiełbasy. Choć mama piecze ją w sposób tradycyjny bez dodatku czosnku ani ziół, tylko z cebulką. Ja postanowiłam pójść o krok dalej i wzbogaciłam potrawę tę o dodatek rozmarynu, majeranku, tymianku, słodkiej papryki i rzecz jasna – czosnku. Powiem nieskromnie, że wolę moją wersję niż mamy. Mam nadzieję, że się nie obrazi. Kiełbasa jest po prostu pyszna, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczna. Idealne komponuje się z chrzanem. Nic tylko piec :) Serdecznie polecam. W razie potrzeby proporcje możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od ilości gości.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

–  80 dag białej kiełbasy parzonej

– 1 łyżka soku z cytryny

– 4 łyżki oleju

–  po½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, majeranku i rozmarynu

– 1/3 łyżeczki tymianku

– 1/3 łyżeczki pieprzu

– kilka ząbków czosnku

– 1 cebula

W miseczce wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny zioła oraz pieprz. Kiełbasę lekko ponacinać od góry. Żaroodporne naczynie posmarować częścią marynaty. Ułożyć obok siebie pętka kiełbasy i nałożyć resztę marynaty. Cebulę pokroić w piórka. Położyć na wierzchu. Czosnek częściowo ułożyć w łupinkach, częściowo obrać, powtykać między kiełbasę. Podlać dosłownie odrobiną wody (kiełbasa nie ma w niej pływać, tylko być lekko skropiona). Piec przez ok. 45 minut – do 1 godziny w temperaturze 190°C, aż kiełbasa wyraźnie się zarumieni. Podczas pieczenia przewracać kiełbasę na drugą stronę. Podawać z chrzanem w towarzystwie pieczywa lub solo.

 Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć

pieczona-biala-kielbasa-palce-lizacpieczona-biala-kielbasa-palce-lizac2pieczona-biala-kielbasa-palce-lizac5pieczona-biala-kielbasa-palce-lizac3pieczona-biala-kielbasa-palce-lizac1
loading...
loading...
Poprzedni Pasta z jajek i awokado z prażonym sezamem
Nastepny Ucierany placek z jabłkami

8 komentarzy

  1. naleśniki przepis
    5 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Wygląda po prostu idealnie! ;)

  2. Ania
    9 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Została mi biała kiełbasa niewykorzystana w Święta i wczoraj zrobiłam ją wg Twojego przepisu. Była pyszna! Bardzo nam smakowała.
    Polecam i pozdrawiam!

    • Helen G.
      Helen G.
      9 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Super, że kiełbaska smakowała :-)

  3. magma
    14 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    świetny pomysł:)

  4. jola
    18 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    można ją podać z ziemniakami jako danie obiadowe?

    • Helen G.
      Helen G.
      18 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Jak najbardziej, też właśnie tak często podaję z ziemniakami i surówką:)

  5. Ewa
    5 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Robiłam już dwa razy, zaraz robię kolejny raz. Kiełbasa jest przepyszna, godna polecenia, smakuje nawet moim wybrednym dziewczynkom

    • Helen G.
      Helen G.
      5 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Bardzo mi miło, że kiełbaska posmakowała również najmłodszym :-) Polecam się na przyszłość! Pozdrawiam*)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *