Pieczona biała kiełbasa palce lizać!


Pieczona biała kiełbasa palce lizać!

Aromatyczna, z chrupiącą skórką. W moim rodzinnym domu w Święta zarówno Wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pieczonej białej kiełbasy. Choć mama piecze ją w sposób tradycyjny bez dodatku czosnku ani ziół, tylko z cebulką. Ja postanowiłam pójść o krok dalej i wzbogaciłam pieczoną białą kiełbasę o dodatek rozmarynu, majeranku, tymianku, słodkiej papryki i rzecz jasna – czosnku. Powiem nieskromnie, że wolę moją wersję niż mamy. Mam nadzieję, że się nie obrazi.  Pieczona biała kiełbasa idealne komponuje się z chrzanem. Nic tylko piec :) Serdecznie polecam. W razie potrzeby można zwiększyć, bądź zmniejszyć proporcje.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 800 g białej kiełbasy parzonej

– 1 łyżka soku z cytryny

– 4 łyżki oleju

– po ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, majeranku i rozmarynu

– ⅓ łyżeczki tymianku

– ⅓ łyżeczki pieprzu

– 4 ząbki czosnku

– 1 cebula

– sól

Jak zrobić pieczoną białą kiełbasę?

W miseczce wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny zioła oraz pieprz. Kiełbasę lekko ponacinać od góry. Lekko posolić. Żaroodporne naczynie posmarować częścią marynaty. Ułożyć obok siebie pętka kiełbasy i nałożyć resztę marynaty. Cebulę pokroić w piórka. Położyć na wierzchu. Czosnek częściowo ułożyć w łupinkach, częściowo obrać, powtykać między kiełbasę. Podlać dosłownie odrobiną wody (kiełbasa nie ma w niej pływać, tylko być lekko skropiona). Piec przez ok. 45 minut – do 1 godziny w temperaturze 190°C, aż kiełbasa wyraźnie się zarumieni. Podczas pieczenia przewracać kiełbasę na drugą stronę. Pieczoną białą kiełbasę podawać na ciepło z chrzanem w towarzystwie pieczywa lub solo.

Smacznego !

Helen G.


Galeria zdjęć

pieczona-biala-kielbasa-palce-lizacpieczona-biala-kielbasa-palce-lizac2pieczona-biala-kielbasa-palce-lizac5pieczona-biala-kielbasa-palce-lizac3pieczona-biala-kielbasa-palce-lizac1
Poprzedni Pasta z jajek i awokado z prażonym sezamem
Nastepny Szybki placek z jabłkami

9 komentarzy

  1. naleśniki przepis
    5 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Wygląda po prostu idealnie! ;)

  2. Ania
    9 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Została mi biała kiełbasa niewykorzystana w Święta i wczoraj zrobiłam ją wg Twojego przepisu. Była pyszna! Bardzo nam smakowała.
    Polecam i pozdrawiam!

    • Helen G.
      Helen G.
      9 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Super, że kiełbaska smakowała :-)

  3. magma
    14 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    świetny pomysł:)

  4. jola
    18 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    można ją podać z ziemniakami jako danie obiadowe?

    • Helen G.
      Helen G.
      18 kwietnia 2015
      Odpowiedz

      Jak najbardziej, też właśnie tak często podaję z ziemniakami i surówką:)

  5. Ewa
    5 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Robiłam już dwa razy, zaraz robię kolejny raz. Kiełbasa jest przepyszna, godna polecenia, smakuje nawet moim wybrednym dziewczynkom

    • Helen G.
      Helen G.
      5 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Bardzo mi miło, że kiełbaska posmakowała również najmłodszym :-) Polecam się na przyszłość! Pozdrawiam*)

  6. Lekcjewkuchni.blogspot.com
    26 lipca 2017
    Odpowiedz

    Najlepsza ☺

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *