Naleśniki z brokułami, szynką i serem


Ostatnio chodziły za mną naleśniki wytrawne. Takie też od pewnego czasu częściej goszczą w mojej kuchni. Odkąd zrobiłam kiedyś naleśniki po meksykańsku, mąż chętniej jada te na ostro. Zapytałam go, z jakim farszem zjadłby naleśniki. Z jego ust padło hasło: „brokuły”, więc były brokuły. Dorzuciłam do farszu również szynkę, cebulkę i żółty ser, aby podkręcić smak. Doprawiłam go ziołami prowansalskimi, słodką papryką i ząbkiem czosnku. Wyszedł naprawdę pyszny. Zapiekłam naleśniki w piekarniku, posypując startym żółtym serem ale z powodzeniem także można podsmażyć je na patelni i pod koniec posypać serem. Gorąco polecam.

(ok. 13 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

-1 ½ szklanki mleka

– 1 ½ szklanki wody (użyłam gazowanej)

– ok.2,5 szklanki mąki pszennej

– 2 jaja

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju

Do miski wbić jajka, wlać wodę, mleko, wsypać mąkę. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać nieco mąki albo wody. Dodać szczyptę soli i olej. Natłuścić patelnię odrobiną oleju (rozsmarować papierem). Smażyć placki, nie dodając już później tłuszczu.

Farsz:

– 1 brokuł

– 25-30 dag szynki (dobrze sprawdza się szynka konserwowa)

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 20 dag sera żółtego

– słodka papryka, zioła prowansalskie

– sól, pieprz

Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Drobno posiekać nożem. Cebulę i szynkę pokroić w małą kostkę. Wpierw zeszklić cebulę, później dodać szynkę, smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekany czosnek. Składniki umieścić w misce, dodać ser starty na tarce o dużych oczkach. Farsz doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.

Na każdy placek nakładać 2 łyżki farszu, zwijać boki następnie zwinąć podobnie jak krokiety, tylko lekko spłaszczone. Ułożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i zapiekać przez ok. 20 minut do zarumienienia. Podawać gorące. Zamiast zapiekać w piekarniku można podsmażyć naleśniki na patelni i pod koniec posypać startym żółtym serem. Przykryć na chwilę pokrywką. Poczekać aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

nalesniki-z-brokulami-szynka-i-seremnalesniki-z-brokulami-szynka-i-serem2nalesniki-z-brokulami-szynka-i-serem1
loading...
loading...
Poprzedni Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i boczkiem
Nastepny Bigos na święta i nie tylko

2 komentarze

  1. agata
    7 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Nie wiem czy odważyłabym się zjeść brokuła :)

  2. aldia arcadia
    29 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Mniam zapowiada sie pysznie.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *