PieczywoPrzekąskiŚniadanieZapiekanki

Bułki zapiekane z szynką i serem

Bułki zapiekane z szynką i serem

Pyszna domowa przekąska na ciepło. Bułki zapiekane z szynką i serem wzbogaciłam także o pieczarki. To takie mini zapiekanki. Zapiekane bułki przyrządza się ekspresowo. Przekąska ta doskonale sprawdzi się na wszelkiego typu imprezach. Można ją serwować np. do barszczyku.

Lubię czasem zjeść bułki zapiekane z szynką i serem na kolację albo leniwe śniadanie w weekend. Szynkę jeśli używacie w kawałku, możecie pokroić w plastry, jak i pokroić w cienkie paseczki albo w kostkę.

Zobacz także

paszteciki z kapustą i grzybami

domowe burgery z wołowiną.

(8 porcji)

Składniki:

– 4 kajzerki

– 15 dag szynki konserwowej lub gotowanej

– 15 dag sera żółtego

– 250g pieczarek

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka masła + trochę do posmarowania bułek

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– ketchup do polania

– posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić bułki zapiekane z szynką i serem?

Cebulę pokroić w małą kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Czosnek drobniutko posiekać nożem. Na łyżce masła zeszklić najpierw cebulę. Następnie dodać pieczarki, podsmażyć. Jak puszczą sok, doprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki z cebulą przecedzić na sitku z nadmiaru wody.

Kajzerki przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować masłem. Można także wydrążyć nieco środek, by w bułce powstało zagłębienie. Takie wydrążone bułki łatwiej się gryzie i nadzienie się nie zsuwa. Bułki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Położyć po 1-2 plasterkach szynki. Opcjonalnie szynkę można pokroić w paseczki. Następnie nałożyć porcję pieczarek. Wierzch bułek posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Bułki zapiekać 8-10 minut, do lekkiego zarumienia i rozpuszczenia sera. Bułki zapiekane z szynką i serem podawać posypane posiekaną natką pietruszki i polane ketchupem. Gorące można serwować z filiżanką czerwonego barszczu.

Smacznego!

Helen G.

Bułki zapiekane z szynką i serem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

10 komentarzy

  1. Takie bułeczki to ja uwielbiam i na śniadanie i na kolację i szybko się robi i są pyszne 🙂 miłego weekendu 🙂

  2. Lubię takie zapiekanki, bo można je szybko przygotować 🙂 U nas często pojawiają się na obiad, szczególnie jeśli nie ma czasu na dłuższe gotowanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button