Bułki zapiekane z szynką i serem


Bułki zapiekane z szynką i serem

To pyszna domowa przekąska na ciepło. Bułki zapiekane z szynką i serem wzbogaciłam także o pieczarki. To takie mini zapiekanki. Zapiekane bułki przyrządza się ekspresowo. Przekąska ta doskonale sprawdzi się na wszelkiego typu imprezach. Można ją serwować np. do barszczyku. Lubię czasem zjeść bułki zapiekane z szynką i serem na kolację albo leniwe śniadanie w weekend. Szynkę jeśli używacie w kawałku, możecie pokroić w plastry, jak i pokroić w cienkie paseczki albo w kostkę.

Serdecznie polecam wam również inne smaczne przekąski na ciepło:

paszteciki z kapustą i grzybami

domowe burgery z wołowiną.

(8 porcji)

Składniki:

– 4 kajzerki

– 15 dag szynki konserwowej lub gotowanej

– 15 dag sera żółtego

– 250g pieczarek

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka masła + trochę do posmarowania bułek

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– ketchup do polania

– posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić bułki zapiekane z szynką i serem?

Cebulę pokroić w małą kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Czosnek drobniutko posiekać nożem. Na łyżce masła zeszklić najpierw cebulę. Następnie dodać pieczarki, podsmażyć. Jak puszczą sok, doprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki z cebulą przecedzić na sitku z nadmiaru wody.

Kajzerki przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować masłem. Można także wydrążyć nieco środek, by w bułce powstało zagłębienie. Takie wydrążone bułki łatwiej się gryzie i nadzienie się nie zsuwa. Bułki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Położyć po 1-2 plasterkach szynki. Opcjonalnie szynkę można pokroić w paseczki. Następnie nałożyć porcję pieczarek. Wierzch bułek posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Bułki zapiekać 8-10 minut, do lekkiego zarumienia i rozpuszczenia sera. Bułki zapiekane z szynką i serem podawać posypane posiekaną natką pietruszki i polane ketchupem. Gorące można serwować z filiżanką czerwonego barszczu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Placuszki kokosowe
Nastepny Baletki - ciasteczka z marmoladą i makiem

10 komentarzy

  1. Ania
    27 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Takie bułeczki to ja uwielbiam i na śniadanie i na kolację i szybko się robi i są pyszne :) miłego weekendu :)

  2. Magda
    28 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Pyszne zapiekanki, kiedyś robiłam często, jak moje dzieci były małe :)

  3. Agnieszka Wieczorek
    28 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Lubię takie zapiekanki, bo można je szybko przygotować :) U nas często pojawiają się na obiad, szczególnie jeśli nie ma czasu na dłuższe gotowanie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      28 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Tak, na szybki obiad takie bułki też się sprawdzą :-)

  4. Królowa Karo
    28 stycznia 2018
    Odpowiedz

    W dzieciństwie mama często robiła nam takie na kolację :)

  5. pinkyyy
    30 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Klasyczna kolacja za podstawówkowych czasów :D Wyglądają bardzo smacznie :)

  6. Po prostu pycha
    31 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Superowe zapiekaneczki :)

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lutego 2018
      Odpowiedz

      Bardzo je lubię :)

  7. Ewa
    1 lutego 2018
    Odpowiedz

    Oj, jak ja lubię takie bułeczki. Od razu kojarzą mi się z czasami dzieciństwa:))

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lutego 2018
      Odpowiedz

      Mnie też :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *