Bułki zapiekane z szynką i serem
Bułki zapiekane z szynką i serem
Pyszna domowa przekąska na ciepło. Bułki zapiekane z szynką i serem wzbogaciłam także o pieczarki. To takie mini zapiekanki. Zapiekane bułki przyrządza się ekspresowo. Przekąska ta doskonale sprawdzi się na wszelkiego typu imprezach. Można ją serwować np. do barszczyku.
Lubię czasem zjeść bułki zapiekane z szynką i serem na kolację albo leniwe śniadanie w weekend. Szynkę jeśli używacie w kawałku, możecie pokroić w plastry, jak i pokroić w cienkie paseczki albo w kostkę.
Zobacz także
→ paszteciki z kapustą i grzybami
(8 porcji)
Składniki:
– 4 kajzerki
– 15 dag szynki konserwowej lub gotowanej
– 15 dag sera żółtego
– 250g pieczarek
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła + trochę do posmarowania bułek
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– ketchup do polania
– posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
▌Jak zrobić bułki zapiekane z szynką i serem?
Cebulę pokroić w małą kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Czosnek drobniutko posiekać nożem. Na łyżce masła zeszklić najpierw cebulę. Następnie dodać pieczarki, podsmażyć. Jak puszczą sok, doprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki z cebulą przecedzić na sitku z nadmiaru wody.
Kajzerki przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować masłem. Można także wydrążyć nieco środek, by w bułce powstało zagłębienie. Takie wydrążone bułki łatwiej się gryzie i nadzienie się nie zsuwa. Bułki położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Położyć po 1-2 plasterkach szynki. Opcjonalnie szynkę można pokroić w paseczki. Następnie nałożyć porcję pieczarek. Wierzch bułek posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Bułki zapiekać 8-10 minut, do lekkiego zarumienia i rozpuszczenia sera. Bułki zapiekane z szynką i serem podawać posypane posiekaną natką pietruszki i polane ketchupem. Gorące można serwować z filiżanką czerwonego barszczu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Takie bułeczki to ja uwielbiam i na śniadanie i na kolację i szybko się robi i są pyszne 🙂 miłego weekendu 🙂
Pyszne zapiekanki, kiedyś robiłam często, jak moje dzieci były małe 🙂
Lubię takie zapiekanki, bo można je szybko przygotować 🙂 U nas często pojawiają się na obiad, szczególnie jeśli nie ma czasu na dłuższe gotowanie 🙂
Tak, na szybki obiad takie bułki też się sprawdzą 🙂
W dzieciństwie mama często robiła nam takie na kolację 🙂
Klasyczna kolacja za podstawówkowych czasów 😀 Wyglądają bardzo smacznie 🙂
Superowe zapiekaneczki 🙂
Bardzo je lubię 🙂
Oj, jak ja lubię takie bułeczki. Od razu kojarzą mi się z czasami dzieciństwa:))
Mnie też 🙂