Baletki – ciasteczka z marmoladą i makiem


Baletki – ciasteczka z marmoladą i makiem

Są znane też pod nazwą bitki. Baletki – ciasteczka z marmoladą i makiem są mięciutkie i puszyste. To nieduże okrągłe biszkopciki, o niebo lepsze od kupnych. Takie ciasteczka często można spotkać w cukierni, gdzie sprzedaje się je na wagę. Domowe baletki są moim zdaniem o wiele smaczniejsze. Nie sądziłam, że ich upieczenie jest takie łatwe.

Masę biszkoptową najwygodniej jest nakładać na blachę używając rękawa cukierniczego. Można też od biedy przelać ją do foliowego woreczka i uciąć rożek, choć jest to mniej wygodne albo po prostu nakładać łyżeczką, starając się formułować kółeczka.

Wielu osobom, w tym także mnie biszkoptowe ciasteczka z marmoladą i makiem kojarzą się z dzieciństwem. Kiedy byłam mała bardzo lubiłam je otwierać. Zlizywałam najpierw marmoladę a potem zjadałam biszkopty. Istne szaleństwo!

Serdecznie polecam wam również: kruche ciasteczka z marmoladą.

(2 blachy pojedynczych biszkopcików)

1 łyżka mąki to 10g

1 łyżka cukru to 14g

Składniki:

– 3 jajka

– 5 łyżek cukru (70g)

– 1 łyżeczka cukru waniliowego

– 7,5 łyżki mąki tortowej (75g)

– szczypta soli

Dodatkowo:

– mak do posypania

– marmolada do przełożenia

Jak zrobić baletki – ciasteczka z marmoladą i makiem?

Mąkę przesiać przez sito i odstawić. Białka odzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i nadal miksować. Kiedy masa będzie ubita dodać żółtka i ubić. Na koniec powoli wsypywać mąkę i delikatnie mieszać masę drewnianą łyżką.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, bądź do zwykłego foliowego woreczka, z którego należy uciąć nożyczkami róg. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewać nieduże  krążki w niedużych odstępach. Można nakładać je także łyżeczką. Ciasteczka posypać makiem. Najlepiej piec jednocześnie dwie blachy. Baletki od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasteczka nie powinny za długo leżeć, bo biszkopt opadnie. Jeśli nie mamy dwóch blach, piec najpierw jedną. Drugą porcję ciastek wylewać z rękawa bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika.

Ciasteczka biszkoptowe piec w temperaturze 160°C z termoobiegiem lub 180°C (góra-dół) przez około 10 minut, do lekkiego zarumienienia. Wystudzić. Ciasteczka przełożyć marmoladą i połączyć w pary. Baletki przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Bułki zapiekane z szynką i serem
Nastepny Szybkie paszteciki z farszem ruskim

7 komentarzy

  1. Ania
    29 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Bardzo ładnie wyglądają Twoje ciasteczka i chyba tak smakują :) może weekend skusze się na nie :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję serdecznie :) Polecam spróbować :)

  2. Po prostu pycha
    31 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Ciasteczka idealne !

    • Helen G.
      Helen G.
      1 lutego 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję :-)

  3. Ervish
    1 lutego 2018
    Odpowiedz

    Wyglądają podobnie do tych moich krucho-drożdżowych z marmoladką i cukrem pudrem ;)

  4. Kuchnia MagdaLeny
    2 lutego 2018
    Odpowiedz

    Uwielbiam te ciasteczka :)

    • Helen G.
      Helen G.
      3 lutego 2018
      Odpowiedz

      Ja też, są takie mięciutkie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *