Jabłecznik ucierany na oleju
Jabłecznik ucierany na oleju
To najprostsza wersja szarlotki. Jabłecznik ucierany z olejem, dzięki czemu jest puszyste i wilgotne. Placek ten nazywany jest również żydowskim jabłecznikiem lub szarlotką żydowską/po żydowsku. Jabłka są w nim pokrojone w cienkie plasterki i gęsto ułożone na cieście.
Szarlotka ucierana jest genialna w swojej prostocie. Ciasto robi się jak babkę, w dodatku nie trzeba trzeć jabłek na tarce ani kroić i podsmażać. To duża wygoda i oszczędność czasu. Jabłecznik na oleju robić dosyć często. Ciasto to bardzo smakuje moim bliskim.
Zobacz także → ciasto murzynek.
(tortownica 24 cm)
Składniki:
– 4 duże jabłka
– 4 jajka
– sok z jednej cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki cukru waniliowego
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania (opcjonalnie)
▌Jak zrobić jabłecznik ucierany na oleju?
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dość cienkie plasterki. Wymieszać w misce z sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i cynamonem.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę (ubijać na najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie wlewać stopniowo olej. Nadal miksować ale już na mniejszych obrotach. Dodawać mąkę partiami wciąż miksując.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać 1/2 masy, na to wyłożyć połowę jabłek. Następnie wylać pozostałą część ciasta i wyłożyć resztę jabłek.
Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnia i piec w temperaturze 180⁰C (funkcja góra-dół) przez około 1 godzinę do suchego patyczka. Po ostudzeniu placek z jabłkami można obsypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć