Ciasta i ciasteczka

Jabłecznik ucierany na oleju

Jabłecznik ucierany na oleju

To najprostsza wersja szarlotki. Jabłecznik ucierany z olejem, dzięki czemu jest puszyste i wilgotne. Placek ten nazywany jest również żydowskim jabłecznikiem lub szarlotką żydowską/po żydowsku. Jabłka są w nim pokrojone w cienkie plasterki i gęsto ułożone na cieście.

Szarlotka ucierana jest genialna w swojej prostocie. Ciasto robi się jak babkę, w dodatku nie trzeba trzeć jabłek na tarce ani kroić i podsmażać. To duża wygoda i oszczędność czasu. Jabłecznik na oleju robić dosyć często. Ciasto to bardzo smakuje moim bliskim.

Zobacz także → ciasto murzynek.

(tortownica 24 cm)

Składniki:

– 4 duże jabłka

– 4 jajka

– sok z jednej cytryny

– 1 łyżeczka cynamonu

– 2 łyżki cukru waniliowego

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 szklanka cukru

– 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić jabłecznik ucierany na oleju?

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dość cienkie plasterki. Wymieszać w misce z sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i cynamonem.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę (ubijać na najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie wlewać stopniowo olej. Nadal miksować ale już na mniejszych obrotach. Dodawać mąkę partiami wciąż miksując.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać 1/2 masy, na to wyłożyć połowę jabłek. Następnie wylać pozostałą część ciasta i wyłożyć resztę jabłek.

Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnia i piec w temperaturze 180⁰C (funkcja góra-dół) przez około 1 godzinę do suchego patyczka. Po ostudzeniu placek z jabłkami można obsypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Jabłecznik ucierany na oleju
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close