Sznycle z indyka smażone w cieście

Sznycle z indyka smażone w cieście
Kotlety drobiowe, tj. sznycle smażone w cieście naleśnikowym są jednym z moich ulubionych dań mięsnych. Zamiennie dla filetów z indyka można użyć piersi z kurczaka. Filet z indyka w cieście są łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Sznycle z indyka moczy się w gęstym cieście naleśnikowym, po czym smaży na rumiano na patelni z dodatkiem oleju. Ja dodałam również startego żółtego sera, który podnosi walory smakowe tej potrawy.
Mięso z indyka dzięki panierce z ciasta zachowuje soczystość. W dodatku, indyk w cieście świetnie nadaje się do odgrzewania w piekarniku. Gęstość ciasta można regulować dodając mleka lub mąki.
Zobacz także → kotlety z kurczaka z żółtym serem i majonezem.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 700g piersi z indyka lub gotowych sznycli na tacce
– 1 jajko
– 150g tartego sera żółtego
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego przeciśnięte przez praskę
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżka oliwy
– około 1 szklanka mąki
– ½ szklanki mleka
– maggi
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– olej do smażenia
▌Jak zrobić sznycle z indyka smażone w cieście?
Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić na cienkie plastry – sznycle. Jeśli mamy gotowe sznycle – wystarczy je umyć i osuszyć, po czym posolić, posypać pieprzem i czosnkiem granulowanym. Kotlety Lekko rozbić tłuczkiem.
Do miski wbić jajko, dodać oliwę, mleko i mąkę – zmiksować na gładką masę. Powinna być gęstsza od ciasta naleśnikowego, mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać nieco mąki. Ciasto doprawić solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i ewentualnie maggi. Na koniec dodać starty na tarceo grubych oczkach żółty ser i wymieszać.
Sznycle moczyć w cieście (można przy użyciu szczypiec) i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru z obu stron przez około 15 minut. Po usmażeniu gotowe sznycle układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sznycle z indyka w cieście naleśnikowym podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
O proszę, kolejny ciekawy patent, który u Ciebie podpatrzyłam 🙂
😉 cieszę się 😉