Pączki serowe


Pączki serowe

Puszyste i mięciutkie. Pączki serowe są szybkim deserem, bo bez drożdży a z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, tylko od razu można wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć ;-) Nie jest to może dietetyczna przekąska, lecz warta grzechu :) Gorąco polecam również moje racuchy drożdżowe jak pączki.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego (jak na sernik)

– 4 jajka

– 4 łyżki gęstej śmietany

– ok. 2,5 szklanki mąki

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej bądź proszku do pieczenia

– 3-4 łyżki cukru (jeśli serek naturalny to więcej)

– 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania

– 1l oleju do smażenia

Jak zrobić pączki serowe?

Ser wymieszać z jajkami, śmietaną oraz cukrami. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem bądź sodą. Dokładnie wymieszać masę. Następnie dodać spirytus (wchłonie nadmiar tłuszczu). Ciasto powinno być  gęste i klejące. W razie potrzeby dosypać nieco mąki.

Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kulki wielkości niedużej mandarynki i kłaść delikatnie na dobrze rozgrzany olej w garnku. Można też nabierać ciasto łyżką moczoną za każdym razem w kubeczku z gorącą wodą. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Pączki wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony  ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu pączki serowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Kurczak z kostką Knorr
Nastepny Sos czosnkowy do mięs

4 komentarze

  1. Maria Turska (SycyliaSi)
    1 września 2014
    Odpowiedz

    Wyglądają pysznie, uwielbiam serowe słodkości :)

  2. Marzena
    1 września 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam je :) Serusie ! Mniam aż mi się zachciało :)

  3. Krystyna
    12 listopada 2014
    Odpowiedz

    Nie znałam do tej pory takiego przepisu na pączki i koniecznie będę musiała spróbować, bo zapowiadają się smakowicie.

  4. Kulinarnyblog.pl
    22 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Oj wyglądają pysznie, myślę, że niedługo pojawią się także u mnie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *