Sos czosnkowy do mięs


Sos czosnkowy do mięs

W smaku jest lekko pikantny. Sos czosnkowy fajnie zaostrza smak niektórych potraw, jak shoarma, kebab czy pieczone ziemniaki. Dzięki zawartości czosnku wzmacnia odporność. Sos czosnkowy pasuje nie tylko do mięs ale też do ryb albo zapiekanek. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilkę.

(mała miseczka)

Składniki:

– mały kubek jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego np. typu greckiego

– 1 łyżka majonezu

– 3 ząbki czosnku albo 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– sól, pieprz

– szczypta cukru

– odrobina soku z cytryny

Jak zrobić sos czosnkowy do mięs?

Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub ewentualnie granulowany. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Sos  czosnkowy świetnie nadaje się do mięs np. shoarmy, gyrosa, mięs grillowanych, wędlin ale także do frytek, pieczonych ziemniaków, zapiekanek czy pizzy.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sos-czosnkowy-do-miessos-czosnkowy-do-mies2sos-czosnkowy-do-mies1
Poprzedni Pączki serowe
Nastepny Ciasto Bounty

5 komentarzy

  1. Magdalena Majda
    8 września 2014
    Odpowiedz

    Swój sosik czosnkowy robię w bardzo podobny sposób :)

  2. Carolina
    8 września 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam sos czosnkowy ale po 1-moja mama nie cierpi czosnku, więc rzadko kiedy go jem a po 2- strasznie mnie boli po nim żołądek nad czym ubolewam : (

    • Helen G.
      Helen G.
      8 września 2014
      Odpowiedz

      Czosnek jest niestety ciężkostrawny i u niektórych osób może wywoływać bóle brzucha lub wątroby.

  3. Marzena
    8 września 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam ten sos czosnkowy, a mój luby to już zupełnie – nigdy nie dodawałam soku z cytryny do niego spróbuje czy lepiej smakuje :)

  4. Urszula
    12 września 2014
    Odpowiedz

    Taki sos nieźle podkreśli smak wędliny lub innego mięska :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *