Sos czosnkowy do mięs


Nie wyobrażam sobie shoarmy bez sosu czosnkowego. Sos czosnkowy jest pikantny, cudownie zaostrza smak mięsa. A przy tym wzmacnia odporność. Sos czosnkowy pasuje do różnych gatunków mięs pieczonych i grillowanych, wędlin, pizzy, zapiekanek czy frytek.

(mała miseczka)

Składniki:

– mały kubek jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego np. typu greckiego

– 1 łyżka majonezu

– 3 ząbki czosnku albo 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– sól, pieprz

– szczypta cukru

– odrobina soku z cytryny

Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub ewentualnie granulowany. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Sos świetnie nadaje się do mięs np. shoarmy, gyrosa, mięs grillowanych, wędlin, pizzy, zapiekanek, jak i do frytek.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sos-czosnkowy-do-miessos-czosnkowy-do-mies2sos-czosnkowy-do-mies1
loading...
loading...
Poprzedni Pączki serowe
Nastepny Ciasto Bounty

5 komentarzy

  1. Magdalena Majda
    8 września 2014
    Odpowiedz

    Swój sosik czosnkowy robię w bardzo podobny sposób :)

  2. Carolina
    8 września 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam sos czosnkowy ale po 1-moja mama nie cierpi czosnku, więc rzadko kiedy go jem a po 2- strasznie mnie boli po nim żołądek nad czym ubolewam : (

    • Helen G.
      Helen G.
      8 września 2014
      Odpowiedz

      Czosnek jest niestety ciężkostrawny i u niektórych osób może wywoływać bóle brzucha lub wątroby.

  3. Marzena
    8 września 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam ten sos czosnkowy, a mój luby to już zupełnie – nigdy nie dodawałam soku z cytryny do niego spróbuje czy lepiej smakuje :)

  4. Urszula
    12 września 2014
    Odpowiedz

    Taki sos nieźle podkreśli smak wędliny lub innego mięska :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *