Ciasto Bounty


DSCN6796

Przepis pochodzi z tej strony, minimalnie go zmodyfikowałam wedle własnych upodobań. Dodałam go sobie do zakładek chyba ze dwa lata temu. Ciągle jakieś inne ciasto miało swoje pierwszeństwo w upieczeniu. Aż w końcu, gdy otrzymałam w prezencie mój ulubiony trunek obok Baileysa – likier Malibu, pomyślałam, że wreszcie nadszedł czas na Bounty – ciasto wzorowane na słynnym kokosowym batoniku. Jest w moim guście po prostu wspaniałe. Wilgotny od ponczu z Malibu biszkopt, pyszny krem kokosowy i polewa czekoladowa. Dla fanów rajskich smaków – kokosa ;)

DSCN6795

DSCN6791

(prostokątna blacha o wym. 21×33 cm)

Składniki:

Biszkopt:

– niepełna szklanka maki pszennej

– 5 jajek

– ½ szklanki cukru

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Poncz do biszkoptu:

– 3 łyżki Malibu

– ¾ szklanki wody

 

Masa kokosowa:

– 350g wiórek kokosowych

– 500 ml mleka

– ½ szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy (16 g)

– 20 dkg margaryny

 

Polewa:

– 100g gorzkiej czekolady

– 100g mlecznej czekolady

– 100 ml śmietanki kremówki 30%

 

Biszkopt: Białka utrzeć na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier oraz żółtka jeszcze chwilę ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem i kakao, dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt piec w temperaturze 180ºC przez ok.25 minut. Ostudzić. Następnie nasączyć ponczem z Malibu i wody, aby był wilgotny ale nie mokry.

 

Masa kokosowa: Zagotować mleko z cukrami. Następnie wsypać wiórki i gotować na małym ogniu przez 20 minut do zgęstnienia masy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać do gorącej masy pokrojoną kostkę margarynę i dokładnie wymieszać.

 

Gorącą masę kokosową wyłożyć na uprzednio nasączony Malibu biszkopt. W rondelku rozpuścić połamane czekolady, dodać śmietankę. Gotową polewą przykryć masę kokosową. Wstawić ciasto do lodówki, by masa kokosowa stężała.

 

Smacznego!

Helen G.

DSCN6807DSCN6796

 

Poprzedni Sos czosnkowy do mięs
Nastepny Gulasz wieprzowy z dynią

6 komentarzy

  1. Puderniczka Tekli
    14 września 2014
    Odpowiedz

    tyle kalorii a co raz się żyje :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 września 2014
      Odpowiedz

      Jest warte grzechu:-)

  2. Klaudia
    14 września 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam to pyszne ciasto :)

  3. Joanna
    16 września 2014
    Odpowiedz

    Mmm… Ciasto wygląda fantastycznie i pewnie tak samo dobrze smakuje. Jednak ja jestem na diecie i raczej nie powinnam się wystrzegać takich pyszności.

  4. lena
    28 maja 2015
    Odpowiedz

    Jaki rozmiar foremki na to ciasto?

    • Helen G.
      Helen G.
      29 maja 2015
      Odpowiedz

      Taki sam jak do snikersa :-) prostokątna blacha o wym. 21×33 cm.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *