Ciasto Bounty


Ciasto Bounty

Jest wzorowane na słynnym kokosowym batoniku o tej samej nazwie. Od dawna marzyłam, aby upiec ciasto bounty. Kiedy otrzymałam w prezencie likier kokosowy Malibu, pomyślałam, że nadszedł właściwy moment, aby spełnić moje pragnienie. Ciasto bounty jest przepyszne i dosyć łatwe w upieczeniu. Wilgotny od ponczu z Malibu biszkopt, krem kokosowy i polewa czekoladowa. To deser zdecydowanie dla fanów rajskich smaków – kokosa ;) Poniżej dwa rewelacyjne ciasta inspirowane znanymi batonikami:

ciasto snikers

ciasto 3 Bit

(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)

Składniki:

Biszkopt:

– 1 niepełna szklanka maki pszennej

– 5 jajek

– ½ szklanki cukru

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz do biszkoptu:

– 3 łyżki Malibu

– ¾ szklanki wody

Masa kokosowa:

– 350g wiórek kokosowych

– 500 ml mleka

– ½ szklanki cukru

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

– 200g margaryny lub masła

Polewa:

– 100g gorzkiej czekolady

– 100g mlecznej czekolady

– 100 ml śmietanki kremówki 30%

Jak zrobić ciasto bounty?

Biszkopt: Białka utrzeć na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier oraz żółtka jeszcze chwilę ubijać. Mąkę przesiać przez sito z proszkiem i kakao, dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt piec w temperaturze 180ºC przez ok.25 minut. Ostudzić. Następnie nasączyć ponczem z Malibu i wody, aby był wilgotny ale nie mokry.

Masa kokosowa: Zagotować mleko z cukrami. Następnie wsypać wiórki i gotować na małym ogniu przez 20 minut do zgęstnienia masy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać do gorącej masy pokrojoną kostkę margarynę i dokładnie wymieszać.

Gorącą masę kokosową wyłożyć na uprzednio nasączony Malibu biszkopt. W rondelku rozpuścić połamane czekolady, dodać śmietankę. Gotową polewą przykryć masę kokosową. Ciasto bounty wstawić do lodówki, by masa kokosowa stężała. Podawać schłodzone.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ciasto-bountyciasto-bounty2ciasto-bounty1
loading...
Poprzedni Sos czosnkowy do mięs
Nastepny Gulasz wieprzowy z dynią

6 komentarzy

  1. Puderniczka Tekli
    14 września 2014
    Odpowiedz

    tyle kalorii a co raz się żyje :)

    • Helen G.
      Helen G.
      14 września 2014
      Odpowiedz

      Jest warte grzechu:-)

  2. Klaudia
    14 września 2014
    Odpowiedz

    Uwielbiam to pyszne ciasto :)

  3. Joanna
    16 września 2014
    Odpowiedz

    Mmm… Ciasto wygląda fantastycznie i pewnie tak samo dobrze smakuje. Jednak ja jestem na diecie i raczej nie powinnam się wystrzegać takich pyszności.

  4. lena
    28 maja 2015
    Odpowiedz

    Jaki rozmiar foremki na to ciasto?

    • Helen G.
      Helen G.
      29 maja 2015
      Odpowiedz

      Taki sam jak do snikersa :-) prostokątna blacha o wym. 21×33 cm.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *