Sernik z brzoskwiniami


Sernik z brzoskwiniami

Jest kremowy, wilgotny, przykryty pianką i kruszonką. Po prostu pycha! Sernik z brzoskwiniami jest ciastem, które wprost uwielbiam. Piekę go różne okazje typu święta czy imieniny. To jedno z najsmaczniejszych ciast pod słońcem. Są różne wersje sernika, jak: sernik na zimno z galaretką, klasyczny z rodzynkami, (polecam również pyszny sernik mojej mamy) gotowany, z polewą albo bez, czy też seromak. Mój sernik z brzoskwiniami jest wilgotny i puszysty. Aby w pełni się udał, warunkiem koniecznym jest użycie dobrej jakości sera półtłustego albo tłustego. Można użyć takiego w wiaderku (polecam ten marki President). W sklepach są również gotowe kostki twarogu 3-krotnie mielonego (np. marki Jana, Maluta), zwykle takie też kupuję. Gorąco zachęcam was do wypróbowania przepisu!

(duża prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:

Ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 1 kostka margaryny albo 200g masła

– ½ szklanki cukru

– 5 żółtek

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

– 1 kg sera półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego lub w wiaderku

– ¾ kostki miękkiego masła

– 6 całych jaj

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 budynie śmietankowe w proszku

– aromat cytrynowy

– puszka brzoskwiń

Piana z białek:

– 5 białek

– 1 szklanka cukru

– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie części w stosunku 1/3. Tę mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 wylepić blachę o wym. 21×32 cm posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, aby równomiernie wyrosło. Wstawić do lodówki.  Zająć się przygotowaniem masy serowej.

Masa serowa: Jeśli używamy klasycznego twarogu, należy wpierw go 3-krotnie zmielić w maszynce do mięsa. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, następnie dodać jajka. Chwilę ubijać. Dodawać ser partiami i miksować. Na koniec wsypać budynie i dodać kilka kropli aromatu cytrynowego. Masa powinna być gładka i puszysta. Brzoskwinie odsączyć z soku na sicie i pokroić na duże kawałki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190˚C i podpiec spód ciasta przez 10-15 minut. Przygotować pianę z białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i tylko zamieszać delikatnie łyżką.

Na podpieczone ciasto wylać masę serową. Następnie wyłożyć odsączone z zalewy i pokroje w kostkę brzoskwinie. Sztywną pianę z białek wyłożyć wierzch, wygładzić. Na koniec pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Sernik włożyć do  piekarnika do  i piec przez 1 godzinę w temp. 190˚C (góra-dół). Jeśli góra zacznie się rumienić, należy przykryć ją folią aluminiową lub pergaminem. Sprawdzić czy sernik jest upieczony za pomocą patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić przez 20 minut w zamkniętym piekarniku, po czym lekko uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze na 30 minut. Po ostudzeniu włożyć ciasto do lodówki. Sernik z brzoskwiniami najsmaczniejszy jest na następny dzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sernik-z-brzoskwiniamisernik-z-brzoskwiniami4sernik-z-brzoskwiniami3sernik-z-brzoskwiniami2sernik-z-brzoskwiniami1
loading...
Poprzedni Pasta orzechowa na kanapki
Nastepny Wielkanocne jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera

8 komentarzy

  1. pieczone truskawki
    24 marca 2013
    Odpowiedz

    bardzo lubię takie ciasta :D

  2. Roz Airad
    24 marca 2013
    Odpowiedz

    UWIELBIAM ;D

  3. gin
    26 marca 2013
    Odpowiedz

    Mmm, wygląda pięknie, idealny na wielkanocny stół :)

  4. Marie Bell
    3 listopada 2013
    Odpowiedz

    właśnie taki piecze moja mama :) tyle pyszności na Twoim blogu, na pewno będę tutaj zaglądała!

  5. Dzik
    24 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Przepis nie wychodzi. Zdecydowanie za duzo jajek do masy z twarogiem. Masa wychodzi zbyt wodnista. Nie polecam

    • Helen G.
      Helen G.
      24 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Sernik wbrew pozorom nie należy do łatwych ciast. Przepis jest sprawdzony, mi zawsze się udaje.

  6. Brzeski
    28 marca 2017
    Odpowiedz

    Alez narobilas mi wielkiej ochoty na taki serniczek! Z ta piana dopiero bedzie wybornie smakowal, jeszcze z takim dodatkiem nie robilam sernika. Cudownie wyglada, chyba go dzis zrobie!
    Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

  7. Ania
    28 marca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo lubię sernik z brzoskwiniami :) Pycha! :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *