Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Kremowy, wilgotny, przykryty pianką i kruszonką. Sernik z brzoskwiniami jest ciastem, które wprost uwielbiam. Piekę go różne okazje typu święta czy imieniny. To jedno z najsmaczniejszych ciast pod słońcem. Są różne wersje sernika, jak: sernik na zimno z galaretką, klasyczny z rodzynkami, (polecam również pyszny sernik mojej mamy) gotowany, z polewą albo bez, czy też seromak.

Mój sernik z brzoskwiniami jest wilgotny i puszysty. Aby w pełni się udał, warunkiem koniecznym jest użycie dobrej jakości sera półtłustego albo tłustego. Można użyć takiego w wiaderku (polecam ten marki President). W sklepach są również gotowe kostki twarogu 3-krotnie mielonego (np. marki Jana, Maluta), zwykle takie też kupuję. Gorąco zachęcam was do wypróbowania przepisu!

(duża prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:

Ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 1 kostka margaryny albo 250g masła

– ½ szklanki cukru

– 5 żółtek

– 1 op. cukru waniliowego (16g)

– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

– 1 kg sera półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego lub w wiaderku

– ¾ kostki miękkiego masła

– 6 całych jaj

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 budynie śmietankowe w proszku

– aromat cytrynowy

– puszka brzoskwiń

Piana z białek:

– 5 białek

– 1 szklanka cukru

– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie części w stosunku 1/3. Tę mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 wylepić blachę o wym. 21×32 cm posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, aby równomiernie wyrosło. Wstawić do lodówki.  Zająć się przygotowaniem masy serowej.

Masa serowa: Jeśli używamy klasycznego twarogu, należy wpierw go 3-krotnie zmielić w maszynce do mięsa. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, następnie dodać jajka. Chwilę ubijać. Dodawać ser partiami i miksować. Na koniec wsypać budynie i dodać kilka kropli aromatu cytrynowego. Masa powinna być gładka i puszysta. Brzoskwinie odsączyć z soku na sicie i pokroić na duże kawałki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190˚C i podpiec spód ciasta przez 10-15 minut. Przygotować pianę z białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i tylko zamieszać delikatnie łyżką.

Na podpieczone ciasto wylać masę serową. Następnie wyłożyć odsączone z zalewy i pokroje w kostkę brzoskwinie. Sztywną pianę z białek wyłożyć wierzch, wygładzić. Na koniec pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Sernik włożyć do  piekarnika do  i piec przez 1 godzinę w temp. 190˚C (góra-dół). Jeśli góra zacznie się rumienić, należy przykryć ją folią aluminiową lub pergaminem. Sprawdzić czy sernik jest upieczony za pomocą patyczka.

Po upieczeniu ciasto pozostawić przez 20 minut w zamkniętym piekarniku, po czym lekko uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze na 30 minut. Po ostudzeniu włożyć ciasto do lodówki. Sernik z brzoskwiniami najsmaczniejszy jest na następny dzień.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

sernik-z-brzoskwiniami4
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Alez narobilas mi wielkiej ochoty na taki serniczek! Z ta piana dopiero bedzie wybornie smakowal, jeszcze z takim dodatkiem nie robilam sernika. Cudownie wyglada, chyba go dzis zrobie!
    Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close