Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami
Kremowy, na kruchym spodzie z pianką i kruszonką. Sernik z brzoskwiniami jest ciastem, które wprost uwielbiam. Piekę go różne okazje typu święta czy imieniny. To jedno z najsmaczniejszych ciast pod słońcem. Są różne wersje sernika, jak: sernik na zimno z galaretką, klasyczny z rodzynkami, gotowany, z polewą albo bez, czy też seromak.
Mój sernik z brzoskwiniami jest wilgotny i puszysty. Aby w pełni się udał, warunkiem koniecznym jest użycie dobrej jakości sera półtłustego albo tłustego. Można użyć takiego w wiaderku (polecam ten marki President). W sklepach są również gotowe kostki twarogu 3-krotnie mielonego (np. marki Jana, Maluta), zwykle takie też kupuję. Gorąco zachęcam was do wypróbowania przepisu!
(duża prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki
– 1 kostka margaryny albo 250g masła
– ½ szklanki cukru
– 5 żółtek
– 1 op. cukru waniliowego (16g)
– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
– 1 kg sera półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego lub w wiaderku
– ¾ kostki miękkiego masła
– 6 całych jaj
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 budynie śmietankowe w proszku
– aromat cytrynowy
– puszka brzoskwiń
Piana z białek:
– 5 białek
– 1 szklanka cukru
– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
▌Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie części w stosunku 1/3. Tę mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 wylepić blachę o wym. 21×32 cm posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem, aby równomiernie wyrosło. Wstawić do lodówki. Zająć się przygotowaniem masy serowej.
Masa serowa: Jeśli używamy klasycznego twarogu, należy wpierw go 3-krotnie zmielić w maszynce do mięsa. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, następnie dodać jajka. Chwilę ubijać. Dodawać ser partiami i miksować. Na koniec wsypać budynie i dodać kilka kropli aromatu cytrynowego. Masa powinna być gładka i puszysta.
Brzoskwinie odsączyć z soku na sicie i pokroić na duże kawałki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190˚C i podpiec spód ciasta przez 10-15 minut. Przygotować pianę z białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i tylko zamieszać delikatnie łyżką.
Na podpieczone ciasto wylać masę serową. Następnie wyłożyć odsączone z zalewy i pokroje w kostkę brzoskwinie. Sztywną pianę z białek wyłożyć wierzch, wygładzić. Na koniec pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Sernik włożyć do piekarnika do i piec przez 1 godzinę w temp. 190˚C (góra-dół). Jeśli góra zacznie się rumienić, należy przykryć ją folią aluminiową lub pergaminem. Sprawdzić czy sernik jest upieczony za pomocą patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawić przez 20 minut w zamkniętym piekarniku, po czym lekko uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze na 30 minut. Po ostudzeniu włożyć ciasto do lodówki. Sernik z brzoskwiniami najsmaczniejszy jest na następny dzień.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
bardzo lubię takie ciasta 😀
UWIELBIAM ;D
Mmm, wygląda pięknie, idealny na wielkanocny stół 🙂
właśnie taki piecze moja mama 🙂 tyle pyszności na Twoim blogu, na pewno będę tutaj zaglądała!
Przepis nie wychodzi. Zdecydowanie za duzo jajek do masy z twarogiem. Masa wychodzi zbyt wodnista. Nie polecam
Sernik wbrew pozorom nie należy do łatwych ciast. Przepis jest sprawdzony, mi zawsze się udaje.
Alez narobilas mi wielkiej ochoty na taki serniczek! Z ta piana dopiero bedzie wybornie smakowal, jeszcze z takim dodatkiem nie robilam sernika. Cudownie wyglada, chyba go dzis zrobie!
Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:-)
Bardzo lubię sernik z brzoskwiniami 🙂 Pycha! 🙂