Wielkanocne jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera


Jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera to doskonała propozycja na Śniadanie Wielkanocne. Z pewnością zachwyci nie jednego gościa przy świątecznym stole. Moim zdaniem tuńczyk świetnie komponuje się jajkami, serem i dodatkiem ostrej papryki. Jajka możecie zaserwować także na przyjęciach jako przekąskę.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 7-8 jajek ugotowanych na twardo

– puszka tuńczyka kawałkach w oleju roślinnym

– 5 dag żółtego sera

– 2 łyżki majonezu

– 1 łyżka musztardy

– 1 ząbek czosnku

– ½ pęczka szczypiorku

– ¼ łyżeczki ostrej papryki

– sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na pół i delikatnie łyżeczkę wyjąć żółtka.  Tuńczyka odsączyć na sitku z zalewy, rozdrobnić widelcem, dodać żółtka, ząbek czosnku przeciśnięty przed praskę, majonez i musztardę. Dokładnie wymieszać na gładką pastę. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do pasty. Pastę doprawić do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać. Każde białko wypełnić pastą.  Jajka podawać na dużym talerzu lub półmisku ozdobione szczypiorkiem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

wielkanocne-jajka-faszerowane-pasta-z-tunczyka-i-zoltego-sera
loading...
loading...
Poprzedni Sernik z brzoskwiniami
Nastepny Ziemniaczane paluchy nadziewane parówką i serem

6 komentarzy

  1. Magda
    28 marca 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam takie faszerowane jajka, moja babcia takie robi :)

  2. Jey
    28 marca 2013
    Odpowiedz

    uwielbiam takie jaja:)

  3. Duusiak
    29 marca 2013
    Odpowiedz

    Radosnych Świąt Helenko;)

  4. Helen
    29 marca 2013
    Odpowiedz

    Dziękuję:) Wzajemnie:)

  5. Cyanna
    29 marca 2016
    Odpowiedz

    Jajka robiłam na święta i są przepyszne! Pasta jest tak smaczna, że zostanie ze mną na stałe jako pasta kanapkowa. :)

    • Helen G.
      Helen G.
      29 marca 2016
      Odpowiedz

      Cieszę się Cyanno, że jajeczka z moją pastą Ci smakowały:) Tak, ta pasta może być z powodzeniem wykorzystana na kanapki.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *