Ziemniaczane paluchy nadziewane parówką i serem


Ziemniaczane paluchy nadziewane parówką i serem to bardzo smaczny i sycący obiad. W sam raz na chłodne dni. Uwielbiam ich chrupiącą skórkę. Mąki użyć tyle, by zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli damy jej zbyt dużo, paluchy wyjdą za twarde.

(9-10 sztuk)
Składniki:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków

– ok. 3 szklanek mąki pszennej

–  ½ szklanki mąki ziemniaczanej

– 2 jajka + 3 jajka do obtoczenia paluchów

– kilka łyżek mleka

– 10 parówek

– 10 plastrów sera żółtego (może być ser topiony w plastrach)

–  1 łyżeczka soli

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc. Wyłożyć na stolnicę dodać 2 jajka, mąkę i sól. Zagnieść ciasto ziemniaczane. Parówki obrać z osłonek. Przełożyć każdą plastrem sera. Obtoczyć w porcji ciasta na kształt krokietów.  Paluchy panierować w rozmąconym jajku z mlekiem, następnie w bułce tartej.   Smażyć paluchy przykryte pokrywką, na małym ogniu z każdej strony.  Podawać z surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

ziemniaczane-paluchy-nadziewane-parowka-i-seremziemniaczane-paluchy-nadziewane-parowka-i-serem1
loading...
loading...
Poprzedni Wielkanocne jajka faszerowane pastą z tuńczyka i żółtego sera
Nastepny Sałatka curry z kurczakiem i brzoskwinią

3 komentarze

  1. Zuzanna
    3 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    Potwierdzam bardzo smaczne, robię takie same.

  2. Roz Airad
    3 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    super pomysł na imprezową przekąskę ;D

  3. Paula
    27 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Mi nie smakuje ;|

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *