Placki ziemniaczane z marchewką


Placki ziemniaczane z marchewką

Są ciekawą odmianą dla klasycznych placków ziemniaczanych. Placki ziemniaczane z marchewką są słodko-pikantne w smaku. Słodkawy smak marchewki jest przełamany ostrością przypraw curry i imbiru. Polecam dodać do masy posiekaną natkę pietruszki. Pamiętajcie tylko, aby starte ziemniaki i marchewki przecedzić na sitku z nadmiaru wody. Wówczas nie trzeba dawać zbyt dużo mąki. Placki ziemniaczane z marchewką są najsmaczniejsze ze śmietaną.

Serdecznie polecam wam również:

placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

placki ziemniaczane z dynią

Moskole, placki ziemniaczane po góralsku.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 0,8-1 kg ziemniaków

– 4 średnie marchewki

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 jajko

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 3-4 łyżki mąki

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka curry

– 1,5-2 cm świeżego utartego imbiru lub około ½ łyżeczki mielonego

– pęczek natki pietruszki

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– gęsta śmietana do polania

Jak zrobić placki ziemniaczane z marchewką?

Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę, czosnek oraz imbir również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie wbić jajko, dodać mąki i proszek do pieczenia. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Masę dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry. Nie żałować soli ani pieprzu. Placki powinny mieć wyrazisty smak. Z masy formować okrągłe placki i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Placki ziemniaczane z marchewką podawać polane gęstą śmietaną.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Szybkie paszteciki z farszem ruskim
Nastepny Faworki

12 komentarzy

  1. Magda
    2 lutego 2018
    Odpowiedz

    bardzo smaczny pomysł na placki :))

  2. a.g.
    2 lutego 2018
    Odpowiedz

    ja zrobiłam te placki i powiem, że byłam miło zaskoczona, nie zapomniany smak, były po prostu przepyszne :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 lutego 2018
      Odpowiedz

      Mnie też bardzo smakują te placki:)

  3. Dom Rozalii
    2 lutego 2018
    Odpowiedz

    Z marchewka jeszcze nie jadłam, myslę, ze czas to zmienić, bo wyglądają superowo :)

  4. Królowa Karo
    2 lutego 2018
    Odpowiedz

    O, to ciekawostka – z pewnością wypróbuję :)

  5. Kuchnia MagdaLeny
    2 lutego 2018
    Odpowiedz

    Super pomysł :)

  6. Ervisha
    3 lutego 2018
    Odpowiedz

    Słyszałam o takich ale nie jadłam ;)

  7. aknezz
    3 lutego 2018
    Odpowiedz

    Mąż akurat dzisiaj przyniósł mi dzisiaj cały imbir i zastanawiałam się do czego go zużyć, teraz już mam pomysł :)

  8. Magda
    4 lutego 2018
    Odpowiedz

    Świetny pomysł, muszę spróbować takiej wersji placków :)

    • Helen G.
      Helen G.
      4 lutego 2018
      Odpowiedz

      Serdecznie polecam :)

  9. Ania
    4 lutego 2018
    Odpowiedz

    Takich placuszków z marchewką jeszcze nie jadłam ale z szynką tak :) smaczne są bo mąż mój to mięsożerny jest :)

    • Helen G.
      Helen G.
      4 lutego 2018
      Odpowiedz

      Z szynką też są pyszne :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *