Placki ziemniaczane


DSCN9490

Placki ziemniaczane. Kto ich nie lubi… Proste i pyszne. Najbardziej niewdzięczną robotą jest tylko tarcie ziemniaków i cebuli. Ale warto! Do masy polecam dodać szczyptę proszku do pieczenia, staną się dzięki temu lżej strawne .

 

DSCN9490

(Dla 4 osób)

Składniki:
– 1 kg ziemniaków

– 1 jajo

– 1 duża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 3-4 łyżki mąki

– szczypta proszku do pieczenia

– sól, pieprz

– maggi (opcjonalnie)

– szczypta cząbru

– śmietana do polania

– olej do smażenia

 

Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych lub dużych oczkach wedle uznania.  Dodać łyżeczkę oleju, by ziemniaki nie ściemniały. Odsączyć z nadmiaru wody. Wbić jajo. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc na ręczniku papierowym. Podawać z gęstą śmietaną, gulaszem lub sosem grzybowym.

Smacznego!

Helen G.

DSCN9488

 

Poprzedni Porady kuchenne
Nastepny Shoarma drobiowa

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *