Gotowana brukselka z bułką tartą
Gotowana brukselka z bułką tartą
Jest ciekawym pomysłem na dodatek do obiadu. Przyznam się wam, że jako dziecko nie lubiłam brukselki, zwłaszcza gdy pływała w zupie. Obecnie z wielką chęcią gotuję tę mini kapustkę. Uwielbiam szczególnie gotowaną brukselkę z bułką tartą 😉
Warto spożywać brukselkę, gdyż ona jest źródłem wielu witamin, głównie witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także witamin A, E i K. Warzywo to zawiera także składniki mineralne (magnez, wapń ,fosfor, mangan, potas, żelazo, cynk i miedź) oraz błonnik.
Zobacz także → gotowana fasolka szparagowa.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 250g brukselki
– sól
– szczypta cukru
– odrobina mleka
Dodatkowo:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki bułki tartej
▌Jak zrobić gotowaną brukselkę z bułką tartą?
Brukselkę umyć, obrać z brzydkich zeschniętych liści. Włożyć do osolonego wrzątku, dodać szczyptę cukru i trochę mleka. Gotować bez pokrywki 15-20 minut, aż będzie miękka. Masło roztopić w rondelku dodać bułkę tartą i 2-3 minuty pogotować często mieszając.
Ugotowaną brukselkę odcedzić i polać bułką tartą. Gotowaną brukselkę z bułką tartą podawać jako dodatek do mięs. Nie podawać natomiast do ryb, gdyż brukselka zawiera związek, który utrudnia przyswajanie jodu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mój ulubiony dodatek do niedzielnego obiadu! 🙂
Tak prosto a tak smacznie:-)
Lata jej nie jadłam…i twierdziłam że nie lubię. Muszę do niej wrócić, bo coś mi się kołacze po głowie że jako dziecko całkiem się z nią dobrze dogadywałam 😉