Gotowana brukselka z bułką tartą i masłem


DSCN7304

Jako dziecko nie lubiłam brukselki,  zwłaszcza gdy pływała w zupie. Obecnie z wielką chęcią gotuję tę mini kapustkę. Uwielbiam zwłaszcza okraszoną bułką tartą z masełkiem 😉 To ciekawa odmiana dla tradycyjnej surówki do obiadu.

DSCN7282

(Dla 2 osób)
Składniki:

– ok. 25 dkg brukselki

-1-2 łyżki masła

– ok. 1 łyżka bułki tartej

– sól, trochę mleka

– szczypta cukru

 

 

Brukselkę umyć, obrać z brzydkich zeschniętych liści. Włożyć do osolonego wrzątku, dodać szczyptę cukru i trochę mleka. Gotować bez pokrywki 15-20 minut, aż będzie miękka. Masło roztopić w rondelku dodać bułkę tartą i 2-3 minuty pogotować często mieszając. Ugotowaną brukselkę odcedzić i polać bułką tartą. Podawać jako dodatek do mięs. Nie podawać do ryb, bo brukselka zawiera związek, który utrudnia przyswajanie jodu.

Smacznego!

Helen G.

DSCN7307DSCN7300

 

 

Poprzedni Sałata z ogórkiem
Nastepny Szynka pieczona z rękawa

3 komentarze

  1. Sue
    1 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Mój ulubiony dodatek do niedzielnego obiadu! 🙂

  2. Dorota
    1 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Tak prosto a tak smacznie:-)

  3. Arvén
    1 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Lata jej nie jadłam…i twierdziłam że nie lubię. Muszę do niej wrócić, bo coś mi się kołacze po głowie że jako dziecko całkiem się z nią dobrze dogadywałam 😉

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *