Gotowana brukselka z bułką tartą


Gotowana brukselka z bułką tartą

Jest ciekawym pomysłem na dodatek do obiadu. Przyznam się wam, że jako dziecko nie lubiłam brukselki, zwłaszcza gdy pływała w zupie. Obecnie z wielką chęcią gotuję tę mini kapustkę. Uwielbiam szczególnie gotowaną brukselkę z bułką tartą ;-) Warto spożywać brukselkę, gdyż ona jest źródłem wielu witamin, głównie witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także witamin A, E i K. Warzywo to zawiera także składniki mineralne (magnez, wapń ,fosfor, mangan, potas, żelazo, cynk i miedź) oraz błonnik. Spróbujcie także gotowaną fasolkę szparagową.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 250g brukselki

– sól

– szczypta cukru

– odrobina mleka

Dodatkowo:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki bułki tartej

Jak zrobić gotowaną brukselkę z bułką tartą?

Brukselkę umyć, obrać z brzydkich zeschniętych liści. Włożyć do osolonego wrzątku, dodać szczyptę cukru i trochę mleka. Gotować bez pokrywki 15-20 minut, aż będzie miękka. Masło roztopić w rondelku dodać bułkę tartą i 2-3 minuty pogotować często mieszając. Ugotowaną brukselkę odcedzić i polać bułką tartą. Gotowaną brukselkę z bułką tartą podawać jako dodatek do mięs. Nie podawać natomiast do ryb, gdyż brukselka zawiera związek, który utrudnia przyswajanie jodu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

gotowana-brukselka-z-bulka-tarta-i-maslem2gotowana-brukselka-z-bulka-tarta-i-maslem1gotowana-brukselka-z-bulka-tarta-i-maslem
loading...
Poprzedni Sałata ze śmietaną
Nastepny Szynka pieczona z rękawa

3 komentarze

  1. Sue
    1 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Mój ulubiony dodatek do niedzielnego obiadu! :)

  2. Dorota
    1 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Tak prosto a tak smacznie:-)

  3. Arvén
    1 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Lata jej nie jadłam…i twierdziłam że nie lubię. Muszę do niej wrócić, bo coś mi się kołacze po głowie że jako dziecko całkiem się z nią dobrze dogadywałam ;)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *