Gotowana brukselka z bułką tartą

Gotowana brukselka z bułką tartą
Jest ciekawym pomysłem na dodatek do obiadu. Przyznam się wam, że jako dziecko nie lubiłam brukselki, zwłaszcza gdy pływała w zupie. Obecnie z wielką chęcią gotuję tę mini kapustkę. Uwielbiam szczególnie gotowaną brukselkę z bułką tartą ;-)
Warto spożywać brukselkę, gdyż ona jest źródłem wielu witamin, głównie witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także witamin A, E i K. Warzywo to zawiera także składniki mineralne (magnez, wapń ,fosfor, mangan, potas, żelazo, cynk i miedź) oraz błonnik.
Zobacz także → gotowana fasolka szparagowa.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 250g brukselki
– sól
– szczypta cukru
– odrobina mleka
Dodatkowo:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki bułki tartej
▌Jak zrobić gotowaną brukselkę z bułką tartą?
Brukselkę umyć, obrać z brzydkich zeschniętych liści. Włożyć do osolonego wrzątku, dodać szczyptę cukru i trochę mleka. Gotować bez pokrywki 15-20 minut, aż będzie miękka. Masło roztopić w rondelku dodać bułkę tartą i 2-3 minuty pogotować często mieszając.
Ugotowaną brukselkę odcedzić i polać bułką tartą. Gotowaną brukselkę z bułką tartą podawać jako dodatek do mięs. Nie podawać natomiast do ryb, gdyż brukselka zawiera związek, który utrudnia przyswajanie jodu.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć
Galeria zdjęć
Mój ulubiony dodatek do niedzielnego obiadu! :)
Tak prosto a tak smacznie:-)
Lata jej nie jadłam…i twierdziłam że nie lubię. Muszę do niej wrócić, bo coś mi się kołacze po głowie że jako dziecko całkiem się z nią dobrze dogadywałam ;)