Shoarma drobiowa


Shoarma drobiowa

Jest popularnym daniem na Bliskim Wchodzie. Shoarma drobiowa posmakuje nie tylko miłośnikom mięsa, ale też i wyrazistych smaków. Mięso za sprawą mieszanki przypraw jest niezwykle aromatyczne ;) Uzyskałam ją metodą prób i błędów i powiem nieskromnie – wydaje mi się naprawdę dobra, zbliżona do shoarmy jaką jada się w krajach arabskich. Mięso powinno marynować się przynajmniej godzinę w lodówce, a jeśli macie możliwość to dłużej. Podaję przepis na kilogram mięsa, gdyż uwielbiamy z mężem shoarmę drobiową. Potrawa ta szybko znika z talerzy, poza tym lubimy odgrzać ją sobie na następny dzień. Przypraw wydaje się dość sporo, ale dając mniej mięsa np. ½ kg, wystarczy zmniejszyć również ich proporcję. Shaorma drobiowa jest potrawą niewymagającą szczególnych zdolności kulinarnych. Szybko się ją przyrządza, nie licząc czasu jaki trzeba poświęcić na marynowanie mięsa. Polecam wam także spróbować także shoarmy z kurczakiem (z gotową mieszanką przypraw).

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1kg piersi kurczaka

– 3 łyżki oleju

– 2 łyżki wody

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 1 łyżeczka soli

– 2 łyżki mielonej słodkiej papryki

– 1 czubata łyżeczka curry lub kurkumy

– 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

– 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– ⅓ łyżeczki mielonego imbiru

– 1-2 ząbki czosnku

– pieprz

Sos czosnkowy:

– 1 szklanka jogurtu naturalnego lub mały kubek

– 1 łyżka majonezu

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

– sól, pieprz

– odrobina soku z cytryny

Jak zrobić shoarmę drobiową?

Filety umyć osuszyć i pokroić w paski. Odmierzone ilości przypraw zamieszać w miseczce. Mięso ułożyć w misce dodać przyprawy olej i ocet balsamiczny, dobrze rozmieszać, by każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę  lub dłużej. Z podanych składników przyrządzić sos czosnkowy, również odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażać mięso przez ok.15 minut na rumiano najpierw na sporym ogniu, potem ogień nieco zmniejszyć. Shoarmę drobiową podawać z ryżem lub frytkami z dodatkiem sosu czosnkowego i surówki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

shoarma-drobiowashoarma-drobiowa2
loading...
Poprzedni Placki ziemniaczane
Nastepny Kurczak w cieście francuskim

No Comment

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *