Mięsa

Gulasz z indyka z papryką

Gulasz z indyka z papryką

Smaczny gulasz drobiowy w kremowym sosie z dodatkiem cebuli, czosnku i papryki. Choć gulasz głównie kojarzy się z wołowiną albo wieprzowiną, myślę, że mięso z indyka także dobrze się do tego nadaje.

Gulasz z mięsem indyczym jest łagodniejszy w smaku a sos pachnie papryką i ziołami prowansalskimi. Poza tym drób szybciej kruszeje, jak wieprzowina czy wołowina.

Bardzo lubię gulasz z indyka w gęstym kremowym sosie, zagęszczanym mąką i śmietaną. Można podawać go zarówno z ziemniakami, kaszą czy bułeczką.

Zobacz także → gulasz z kurczaka po węgiersku.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– około 1kg piersi z indyka

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 1 duża papryka lub 2 mniejsze

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany 18%

– 2-3 łyżki oleju

– maggi

– sól, pieprz

Marynata do mięsa:

– 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– ½ łyżeczki czosnku staropolskiego lub ewentualnie granulowanego

– 1 łyżeczka soli

– około ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Jak zrobić gulasz z indyka z papryką?

Pierś z indyka umyć pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski. Wsypać sól, pieprz oraz przyprawy, wlać olej oraz ocet balsamiczny. Mięso dokładnie wymieszać. Jeśli mamy trochę czasu, można wstawić przykryte mięso na 30 minut do lodówki.

Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać nożem. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.

Na rozgrzanym oleju najpierw zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek, smażyć 1 minutę, po czym przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu (wlać jeszcze trochę) podsmażyć na rumiano mięso na większym ogniu. Przełożyć do garnka.

Mięso z indyka podlać niewielką ilością wody, tyle tylko by ledwie je zakrywała. Dodać liście laurowy, ziele angielskie i około 1 łyżeczkę soli. Gulasz z indyka dusić na wolnym ogniu pod przykryciem  do miękkości mięsa. W międzyczasie podsmażyć pokrojoną w paski paprykę i dodać do gulaszu, kiedy mięso z indyka stanie się miękkie. Potrawę dusić jeszcze kilka minut do miękkości papryki. W razie potrzeby dolać jeszcze do gulaszu trochę wody.

Gulasz drobiowy zagęścić mąką rozrobioną w ¼ szklanki wody, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę i nieco gorącego wywaru dla zahartowania śmietany. Gulasz indyczy doprawić solą, pieprzem i maggi. Gulasz z indyka z papryką podawać z ziemniakami lub pieczywem i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Gulasz z indyka z papryką
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close