MięsaPotrawy Świąteczne

Roladki drobiowe z czosnkiem i pietruszką

Roladki drobiowe z czosnkiem i pietruszką

Idealne zarówno na co dzień, jak i na okazje typu święta czy imieniny. Roladki drobiowe z czosnkiem i pietruszką są niezwykle aromatyczne za sprawą dodatku czosnku. Kiedy się smażą na patelni, zapach czosnku i pietruszki roznosi się po całym domu. Roladki swoim wyglądem przypominają mi kotlet devolay (de Volaille). Różni się on jednak dodatkiem masła zamiast majonezu.

Aby roladki drobiowe były idealne, mięso powinno być możliwie najcieniej rozbite tłuczkiem. Powinny się również smażyć w większej ilości oleju na małym ogniu, by się nie spaliły i wewnątrz nie były surowe.

Przepis jest prosty a same roladki z czosnkiem i pietruszką przygotowuje się dość szybko. Z podanej proporcji wyszły mi 4 duże roladki oraz 2 malutkie (ze ścinków mięsa). Jeśli planujecie zrobić roladki drobiowe z czosnkiem i pietruszką na obiad rodzinny albo święta, to polecam zwiększyć proporcje i kupić 2 podwójne filety z kurczaka oraz 2 pęczki natki. Wyjdzie wówczas 8 porcji. Serdecznie polecam wam wypróbować również mój przepis na roladki z kurczaka z szynką i serem.

(4 roladki)

Składniki:

– 1 podwójny filet z kurczaka lub filet z indyka ok.600g

– pęczek natki pietruszki

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki majonezu

– sól, pieprz

Panierka:

– mąka

– 2 jajka

– 2-3 łyżki mleka

– sól

– bułka tarta

Dodatkowo:

– wykałaczki (opcjonalnie)

Jak zrobić roladki drobiowe z czosnkiem i pietruszką?

Mięso opłukać do zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy filet przekroić ostrym nożem w poprzek. Rozbić lekko tłuczkiem używając folii. Każdy filet posypać solą i pieprzem.

Natkę pietruszki, umyć, odciąć końce i drobno posiekać nożem. Wymieszać w miseczce z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy filet smarować nadzieniem. Zwinąć ciasno w roladki, brzegi zawinąć do środka, by farsz nie wypłynął. Roladki można spiąć wykałaczką, choć nie jest to konieczne (Ja tego nie robię, bo przez wykałaczki trudno jest obracać mięso na patelni). Każdą obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku wymieszanym z mlekiem i lekko posolonym, następnie w bułce tartej.

Roladki drobiowe smażyć w większej ilości tłuszczu pod przykryciem około 20 minut na niezbyt małym ogniu. Roladki smażyć na rumiano z obu stron. Roladki drobiowe z czosnkiem i pietruszką podawać z ziemniakami (polecam pieczone ziemniaki) i surówką (u mnie gotowane brokuły).

Smacznego!

Helen G.

Roladki drobiowe z czosnkiem i pietruszką
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button