Kruche ciastka z cukrem


Kruche ciastka z cukrem

Delikatnie maślane z nutą wanilii. Kruche ciastka z cukrem są moim wspomnieniem z dzieciństwa. Podobne kupowała moja mama, tyle, że tamte były z dziurką. Niestety nie miałam czym wykrawać dziurki. Potrzebny byłby malutki kieliszek. Moje kruche ciasteczka są puchate, obsypane obficie gruboziarnistym cukrem trzcinowym. Wy możecie użyć oczywiście białego kryształu. Bardzo lubię te ciastka, zwłaszcza do popołudniowej kawy z mlekiem albo do kawy zbożowej.

Sekret kruchych ciastek z cukrem tkwi w prostocie ich składników. Można je upiec zarówno na maśle, jak i na margarynie. Po upieczeniu najlepiej jest przechowywać ciasteczka w zamkniętym pudełku. Wówczas na zachowują świeżość nawet na tydzień. Serdecznie polecam wam również inne moje przepisy na kruche ciasteczka:

domowe kruche ciasteczka

kruche ciasteczka z dynią i słonecznikiem

ciasteczka orzechowe

(około 25-28 ciasteczek)

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki pszennej

– 200g masła lub margaryny

– ½ szklanki cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 2 żółtka

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

Dodatkowo:

– pozostałe białka do posmarowania wierzchu ciastek

– cukier ozdobny gruboziarnisty do posypania ciastek (dałam trzcinowy)

Jak zrobić kruche ciastka z cukrem?

Mąkę przesiać przez sito do większej miski. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Kulę ciasta owinąć w folię aluminiową, bądź spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut.

Z ciasta formułować niewielkie kuleczki. Każdą lekko spłaszczać (można użyć do tego kieliszka). Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pozostałymi białkami i obficie posypać cukrem ozdobnym. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190°C, do lekkiego zarumienienia. Studzić na kratce. Kruche ciasteczka z cukrem przechowywać w zamkniętym pudełku.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kruche-ciastka-z-cukremkruche-ciastka-z-cukrem1kruche-ciastka-z-cukrem2kruche-ciastka-z-cukrem3
loading...
Poprzedni Roladki drobiowe z czosnkiem i pietruszką
Nastepny Kasza manna na wodzie

5 komentarzy

  1. Ania
    10 listopada 2017
    Odpowiedz

    Takie ciastka bardzo lubię :) Pyszne są :)

  2. Ervisha
    11 listopada 2017
    Odpowiedz

    Ulubione ciasteczka mojego dziadka ;)

  3. Magda
    11 listopada 2017
    Odpowiedz

    Super, bardzo lubię takie proste maślane ciasteczka, do popołudniowej herbaty idealne :)

  4. Beti
    16 listopada 2017
    Odpowiedz

    Pyszne ciasteczka :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      16 listopada 2017
      Odpowiedz

      Potwierdzam, są naprawdę pyszne :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *