MięsaPotrawy Świąteczne

Roladki z kurczaka z szynką i serem

Roladki z kurczaka z szynką i serem

Chrupiące i mięciutkie. Roladki z kurczaka z szynką i serem są ciekawą odmianą dla typowych kotletów. Potrawa ta sprawdzi się także na świąteczny obiad. Plastry mięsa powinny być stosunkowo cienkie, aby łatwo było zawijać je w rulony. Szybciej się też wtedy usmażą. Pamiętajcie, aby drobiowe roladki z szynką wolno smażyć na malutkim ogniu pod przykryciem. Nie mogą być w środku surowe :)

Serdecznie polecam wam również:

roladki w sosie grzybowym

roladki schabowe w sosie pomidorowym.

(4 sztuki)

Składniki:

– 60 dag piersi z kurczaka (1 podwójny filet)

– 4 plastry szynki

– 4 plastry sera żółtego

– 2 ogórki kiszone

– słodka papryka, czosnek granulowany, oregano, bazylia

– sól, pieprz

Panierka:*

– mąka

– 2 jajka

– 2-3 łyżki mleka

– sól

– bułka tarta

Dodatkowo:

– wykałaczki

*można też usmażyć roladki sauté (bez panierki)

Jak zrobić roladki z kurczaka z szynką i serem?

Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić na plastry (jak na kotlety) i rozbić cienko tłuczkiem. Na jednej stronie posolić, dodać pieprz szczyptę słodkiej papryki, czosnku, oregano i bazylii. Na każdy kawałek mięsa nakładać najpierw plaster szynki, żółty ser i słupek ogórka kiszonego. Następnie zawinąć ciasno w rulon i spiąć wykałaczką.

Wszystkie roladki obsypać solą. Obtoczyć wpierw w mące, w jajku i bułce tartej. Smażyć przez około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż roladki zarumienią się z każdej strony. Roladki z kurczaka z szynką i serem podawać z ziemniakami i surówką np.  surówka z pora.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

roladki-z-kurczaka-z-szynka-serem-i-ogorkiem3
+ 3
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close