Roladki z kurczaka z szynką, serem i ogórkiem


Dziś drób na elegancko, czyli pyszne, chrupiące roladki nadziewane szynką, serem i ogórkiem. Stanowią ciekawą odmianę dla tradycyjnych kotletów. Plastry mięsa powinny być stosunkowo cienkie, aby łatwo było je zawijać w rulony. Szybciej się też wtedy usmażą. Pamiętajcie, aby roladki smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Nie mogą być w środku surowe.

(8 sztuk)

Składniki:
– 60 dag piersi z kurczaka

– 2 ogórki kiszone

– 8 plastrów sera żółtego

– 8 plastrów szynki

– słodka papryka, czosnek granulowany, oregano, bazylia

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– wykałaczki

Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić na plastry (jak na kotlety) i rozbić cienko tłuczkiem. Na jednej stronie posolić, dodać pieprz szczyptę słodkiej papryki, czosnku, oregano i bazylii. Na każdy kawałek mięsa nakładać najpierw plaster szynki, żółty ser i słupek ogórka kiszonego. Następnie zawinąć ciasno w rulon i spiąć wykałaczką. Wszystkie roladki obsypać solą. Można obtoczyć w jajku i bułce tartej, lecz nie jest to niekonieczne. Smażyć przez ok. 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż roladki zarumienią się z każdej strony.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

roladki-z-kurczaka-z-szynka-serem-i-ogorkiemroladki-z-kurczaka-z-szynka-serem-i-ogorkiem3roladki-z-kurczaka-z-szynka-serem-i-ogorkiem1
loading...
loading...
Poprzedni Pierogi ruskie
Nastepny Buraczki z jabłkiem na zimno

1 Comment

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Czesto robię rozne roladki :) Muszę sprobowac Twoich :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *