Surówka z pora


Surówka z pora

Jest wyrazista i lekko pikantna w smaku, aczkolwiek bardzo smaczna. Surówkę z pora polecam wzbogacić dodatkiem startego jabłka, które nieco przełamuje ostrość tego warzywa. Jako sosu można użyć wyłącznie majonezu. Ja jednak wolę wymieszać go ze śmietaną, surówka nie jest wtedy zbyt ciężka. Surówka z pora dobrze komponuje się zarówno mięsem, jak i z rybą.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 duży por (tylko biała część)

– ok. ⅓ główki małej białej kapusty

– 1 jabłko

– 1 łyżka majonezu

– 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu

– sok z cytryny

– cukier do smaku

– posiekana natka pietruszki

– sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z pora?

Warzywa umyć. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por (odkroić zielone liście) drobno poszatkować. Dodać do kapusty posolić i odstawić na chwilę aby zmiękły. Można też ugnieść  dłoniach. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do reszty warzyw. Skropić sokiem z cytryny. Zaprawić surówkę majonezem i śmietaną. Dodać sól, pieprz oraz cukier wedle uznania. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Surówkę z pora przed podaniem schłodzić w lodówce. Pasuje zarówno do dań mięsnych (kotletów), jak i ryb.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-pora1surowka-z-porasurowka-z-pora3
loading...
Poprzedni Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem
Nastepny Kotlety jajeczne z żółtym serem

8 komentarzy

  1. Łukasz
    28 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Czasem coś takiego jadam :-).

  2. Królowa Karo
    29 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Robię prawie identyczną.

  3. Cyanna
    31 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Robiłam wczoraj tą surówkę, wyszła bardzo smaczna :). Porcja dość duża, będę miała jeszcze na dzisiejszy i może jutrzejszy obiad ;)

    • Helen G.
      Helen G.
      31 sierpnia 2015
      Odpowiedz

      Proporcje można zmniejszyć, dając mniej kapusty :-) Cieszę się, że surówka Ci smakowała :)

      • Cyanna
        31 sierpnia 2015
        Odpowiedz

        Miałam wyjątkowo dużego pora, dlatego wyszło mi tak dużo (nie myślałam, że aż tyle). Ze śmietaną, majonezem i przyprawami przyrządziłam tylko część surówki, resztę szczelnie zamknęłam i wstawiłam do lodówki, więc myślę, że dziś się nada do zjedzenia. :) Następnym razem kupię mniejszego pora ;)

        • Helen G.
          Helen G.
          31 sierpnia 2015
          Odpowiedz

          Spokojnie się nada. Mnie często też zostaje tej surówki z obiadu, przechowuję ją (już ze śmietaną i majonezem) do następnego dnia, i jest wszystko ok;) więc u ciebie myślę, że nie będzie problemu :-)

  4. Urszula
    25 października 2015
    Odpowiedz

    Helen,robię, ale bez kapusty, dlatego na pewno wypróbuję i tę wersję, dzięki i pozdrawiam :)

    • Helen G.
      Helen G.
      25 października 2015
      Odpowiedz

      Spróbuj koniecznie Urszulko, kapusta moim zdaniem podnosi smak tej surówki :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *