Kotlety jajeczne z żółtym serem


Pomimo, że jestem typowym mięsożercą, lubię od czasu do czasu jadać wegetariańskie dania. Jednym z nich są kotlety jajeczne. Zwykle robię kotlety jajeczne z pieczarkami. Ostatnio jednak nie miałam pieczarek na stanie, za to kostkę sera żółtego owszem. Nie chciało mi się iść do warzywniaka po grzyby, postanowiłam więc użyć sera. Polecam szczególnie ze szczypiorkiem, choć i z natką pietruszki też nieźle smakują, wedle uznania :)

(ok. 10 sztuk)

Składniki:

– 10 jaj ugotowanych na twardo

– 2 jaja surowe

– 10-15 dkg sera żółtego

– kilka łyżek bułki tartej

– szczypiorek lub natka pietruszki

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce i drobnych oczkach. Ser żółty zetrzeć także na tarce o drobnych oczkach. Wbić surowe jaja, dodać posiekany szczypiorek i bułkę tartą (tyle, by swobodnie móc ulepić kotlety). Doprawić masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formować podłużne, lekko spłaszczone kotlety, następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kotlety-jajeczne-z-zoltym-seremkotlety-jajeczne-z-zoltym-serem2kotlety-jajeczne-z-zoltym-serem1
loading...
loading...
Poprzedni Surówka z pora
Nastepny Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami

5 komentarzy

  1. ThimbleLady
    2 września 2015
    Odpowiedz

    Jak dla mnie wyglądają fantastycznie, a i podejrzewam, że równie dobrze smakują. Chyba sobie takie zrobię :)

  2. Cyanna
    2 września 2015
    Odpowiedz

    Już wiem co dziś zrobię na obiad. Takich kotletów to już nie jadłam kilka lat. Dzięki za inspirację :)

    • Helen G.
      Helen G.
      2 września 2015
      Odpowiedz

      Mam nadzieję, że Ci posmakują Cyanno:) Najlepiej chyba smakują z posiekanym szczypiorkiem :-)

  3. Paweł
    30 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Super ! Dla pracującego kawalera z deficytem czasu na gotowanie świetna alternatywa

    • Helen G.
      Helen G.
      30 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *