Zupa-krem z papryki


Uwielbiam paprykę w każdej postaci, czy to na surowo, duszoną czy  też pieczoną, tak jak w dzisiejszym przepisie na zupę krem z papryki. Papryka jest skarbnicą wielu witamin (zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu) oraz minerałów (potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, sód, cynk). Dzięki zawartości likopenu, warzywo to wykazuje właściwości antynowotworowe. Papryka działa też wzmacniająco, przyspiesza spalanie tłuszczu, poprawia nastrój oraz korzystnie wpływa na libido.

Zupa jest bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu.  Przygotowałam ją przy pomocy blendera wysokoobrotowego. To wielofunkcyjny sprzęt AGD, dzięki któremu przyrządzimy m in. zupy, koktajle, sorbety, smoothies, sosy czy dressingi. W przypadku zup można je nawet podgrzać do preferowanej temperatury. Do zupy użyłam upieczonej wcześniej papryki i czosnku. Jest to niezbędny zabieg, aby pozbyć się skórki z papryki. Korzystnie też wpływa na finalny smak zupy. Krem z papryki wzbogaciłam także o dodatek marchewki i selera. W zasadzie to nie ma potrzeby gotowania zupy (w przypadku użycia wspomnianego blendera), chyba że chcecie, to możecie podusić warzywa w garnku przez 10-15 minut, zanim zmiksujecie ją na gładki krem. Zupa krem z papryki jest jak dla mnie wyśmienita! Gęsta, o apetycznym kolorze, lekko pikantna. Polecam zwłaszcza z grzankami :)

(Dla 3 osób)

Składniki:

– 3 średnie czerwone papryki

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– pół małego selera

– 1 marchewka

– 400 ml wody

– 1-2 łyżki oliwy z oliwek

– trochę słodkiej śmietanki (około 50 ml)

– 1 łyżeczka octu balsamicznego

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– szczypta chili lub kawałek świeżej papryczki chili

– kilka gałązek świeżego tymianku

– 1 łyżeczka soli

– pieprz

Dodatkowo:

– grzanki (opcjonalnie)

– słodka śmietanka do dekoracji

Piekarnik nagrzać do temp. 220°C z funkcją grill. Papryki umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wyłożyć na blachę (skórką do góry) wraz z nieobranymi ząbkami czosnku. Piec przez ok. 30 minut, dopóki skórka nie nabierze ciemnego koloru i zacznie się mocno przypiekać. Po upieczeniu, przykryć papryki na 10 minut foliową torebką (skórka łatwiej odejdzie). Po czym zdjąć skórkę, powinna zejść bez problemu. Papryki następnie pokroić w kostkę. Z czosnku miękki miąższ wydrążyć nożem. Marchew i seler umyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie warzywa umieścić w blenderze. Dodać wodę, oliw z oliwek, ocet balsamiczny, słodką śmietankę, mieloną paprykę w proszku, 2-3 gałązki tymianku, szczyptę chili, sól oraz pieprz.

Ustawić blender na „funkcję zupy” i miksować przez około 2 minuty. Następnie w celu podgrzania zupy, włączyć program 5 na około 2-3 minuty, aż płyn stanie się wyraźnie ciepły. Zupę w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Krem z papryki przelać do miseczek. Udekorować gałązkami tymianku i kleksem słodkiej śmietanki. Zupę krem z papryki można również podać z grzankami z patelni. Wystarczy chleb pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.

Smacznego!

Helen G.

zupa-krem-z-paprykizupa-krem-z-papryki5zupa-krem-z-papryki4zupa-krem-z-papryki3zupa-krem-z-papryki2zupa-krem-z-papryki1
Poprzedni Kluski leniwe z mąki jaglanej
Nastepny Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą

10 komentarzy

  1. Łukasz
    23 marca 2017
    Odpowiedz

    Nie jadłem takiej zupy ale wygląda nieźle :) Fajny blender :)

  2. Emma
    23 marca 2017
    Odpowiedz

    Świetny przepis! Na pewno go wypróbuję. Mam w domu blender ale nie taki wypasiony jak twój :)

  3. Danuta W.
    23 marca 2017
    Odpowiedz

    Wygląda przepysznie:) Też często robię kremy przy pomocy blendera.

  4. Ewa
    23 marca 2017
    Odpowiedz

    Robię podobną zupę, tylko dodaję jeszcze pomidory :)

  5. Ewelina Serafińska
    23 marca 2017
    Odpowiedz

    apetyczna ;)

  6. Pani Wiesia
    23 marca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo apetyczna zupka:)Z chęcią wypróbuję przepis.

  7. Matylda
    24 marca 2017
    Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam zupy z papryki ;) I to był chyba błąd!

  8. Paweł
    27 marca 2017
    Odpowiedz

    Oo, nigdy takiej nie jadłem. Kolejna zupa do spróbowania. :) Mogę polecić z doświadczenia krem dyniowy, jest przepyszny :)

    • Helen G.
      Helen G.
      27 marca 2017
      Odpowiedz

      Znam krem z dyni, pyszny jest :)

  9. Alicja- Czary w kuchni
    10 maja 2017
    Odpowiedz

    Wygląda fantastycznie:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *