Chleb smażony
Chleb smażony
Przypomina grzanki. Nie są jednak z opiekacza a zostały usmażone w jajku i mleku na patelni. Chleb smażony do dziś wspominam z rozrzewnieniem. W moim rodzinnym domu mama go często smażyła na kolację.
Pamiętam, jak całej rodzinie trzęsły się wtedy uszy. O dziwo jadało się go z cukrem. Tak, z cukrem. Jak dziś pomyślę o takim połączeniu, to się trochę dziwię ale wtedy taki chlebek bardzo mi smakował. Tak czy owak, możemy kombinować z dodatkami, dać plaster żółtego sera i chwilę zapiec pod pokrywką, aż się rozpuści i potem polać ketchupem. Możecie też z powodzeniem zapiec chleb z wędliną albo salami, jak to woli.
Do jajka warto dodać czosnek i ulubione zioła. Fajnie podkreślą smak chleba. Osobiście daję zwykle ostrą papryką i bazylię. Chleb smażony świetnie smakuje, jeśli usmażymy go na maśle klarowanym (polecam masło klarowane domowej roboty) ale jeśli takiego nie macie, z powodzeniem użyjcie oleju.
Chleb smażony w jajku jest szczególnie dobrym pomysłem na śniadanie albo kolację, szczególnie gdy pozostała wam resztka czerstwego pieczywa. Przynajmniej się nie zmarnuje:) Polecam spróbować, jeśli jeszcze nie jedliście 😉 Dla mnie chleb smażony jest pyszny! Jedyny minus z nim związany, to to, że je się go znacznie więcej jak zwykłego chleba…
Zobacz także
→ bułki zapiekane z szynką i serem.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– około pół bochenka chleba
– 3 jajka
– 1 ząbek czosnku
– trochę mleka
– szczypta ostrej papryki i słodkiej
– szczypta bazylii lub ziół prowansalskich
– plastry żółtego sera (około 10 dag)
– masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia np. olej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– ketchup do polania
– wędlina (opcjonalnie)
▌Jak zrobić chleb smażony?
Kromki chleba kroić na pół lub pozostawić całe, wedle uznania. W miseczce rozbełtać jajka widelcem, dodać trochę mleka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ziołami oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego.
Kromki chleba moczyć w jajku i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron. W trakcie smażenia, po przewróceniu pieczywa na drugą stronę, kłaść plaster sera. Przykryć pokrywą i chwilę jeszcze smażyć. Chleb smażony podawać na ciepło polany ketchupem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Robię takie od czasu do czasu 😀 Znacznie bardziej wolę od zwykłych tostów
To ciekawa alternatywa dla typowych tostów 🙂
Moja mama robiła takie coś jak byłem dzieckiem, w sumie nie najgorsze, ale szybko może zbrzydnąć.
Takie „kromki w jajku”, jak je nazywamy, w mojej rodzinie robi się od zawsze, bo nie do pomyślenia było, by marnować chleb. Gdy poznałam narzeczonego i na śniadanie zrobiłam dla niego właśnie takie kromki, z serem i salami, jadł aż mu się uszy trzęsły. Kromki tak bardzo mu posmakowały, że na stałe weszły do naszego menu 🙂