Chleb Baltonowski


Chleb Baltonowski

To jeden z najbardziej popularnych chlebów sprzedawanych w piekarniach i sklepach. Chleb baltonowski możecie upiec sami, w zaciszu swojej kuchni, do czego gorąco was zachęcam:) Dzięki gotowej mieszance, nie musicie myśleć nad proporcjami mąk, wody ani robić sami zakwasu. To duże ułatwienie i wygoda. Postanowiłam upiec domowy chleb baltonowski i porównać go z tym sklepowym. Mieszanka zawiera wyłącznie naturalne składniki, bez żadnych ulepszaczy czy konserwantów. Taki chleb możemy upiec zarówno w piekarniku, jak i w specjalnych automatach do wypieku pieczywa. Z jednego opakowania wychodzi dość duży bochen o wadze ok. 750g, czyli nieco większy od typowego sprzedawanego w piekarniach (500g). W smaku jest idealny, taki jak dawniej –  mięsisty, z chrupiącą skórką, nie nadmuchany, jak te obecne. Dzięki naturalnemu zakwasowi długo zachowuje świeżość. Z racji, iż nie posiadam specjalnego koszyka rozrostowego, chleb uformowałam sama. Wyszedł trochę gruby ale za to pyszny. Gotową mieszankę na chleb baltonowski oraz inne rodzaje można zakupić sklepie Naturalnie Zdrowe Polecam, warto :-)

skład mieszanki: mąka pszenna  typ 750 (60%) mąka żytnia typ 720 (25%), naturalny wysuszony zakwas żytni – mąka żytnia, kultura starterowa (13,4%), sól (1,6%).

Składniki:

– woda

– gotowa mieszanka na chleb (500g)

– drożdże świeże lub instant

– foremka, bądź koszyk rozrostowy (opcjonalnie)

Jak zrobić chleb Baltonowski?

Zawartość torebki oraz drożdże wsypać do naczynia, wlać 330g wody o temp. 26˚C i przez 20 minut mieszać (robię to rękami). Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30 minut. Przełożyć do foremki albo koszyka rozrostowego, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość (w zależności od temperatury pomieszczenia). Ciasto wstawić do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskać ciepłą wodą (zaparowanie). Osobiście tego nie robię, bo mi nie wychodzi taka ładna skórka. Smaruję za to wierzch chleba rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Wtedy skóra jest intensywnie błyszcząca. Piec chleb przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180-190˚C i piec przez kolejne 30 minut, do zarumienienia. Upieczony chleb studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-baltonowskichleb-baltonowski4chleb-baltonowski3chleb-baltonowski2chleb-baltonowski1
loading...
Poprzedni Sałatka warstwowa
Nastepny Chleb smażony

8 komentarzy

  1. Monia
    17 maja 2016
    Odpowiedz

    Pyszny musi być taki domowy chleb:)

  2. Małgorzata
    17 maja 2016
    Odpowiedz

    Ale apetycznie wygląda ten chleb :) Uwielbiam świeżutki i jeszcze ciepły.

  3. Marzena
    17 maja 2016
    Odpowiedz

    Chlebek wygląda na bardzo apetyczny :D Ja ostatnio też próbowałam robić chleb z mieszanki, fajna sprawa :D Mam awaryjnie schowane mieszanki i raz dwa mogę zrobić pyszny chlebek

  4. Madlen
    18 maja 2016
    Odpowiedz

    O mamuniu jaki pyszny musi on być!!!

    • Helen G.
      Helen G.
      18 maja 2016
      Odpowiedz

      Smakuje wybornie :)

  5. Królowa Karo
    22 maja 2016
    Odpowiedz

    O, taka mieszanka to fajny pomysł.

  6. Marcin
    30 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Juz zrobiłem taki sam tylko z 1,25 kg mieszanki+zakwas
    Właśnie daje do piekarnika,Brdzie jutro na imprezę ????

    • Helen G.
      Helen G.
      30 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Życzę udanego i smacznego wypieku oraz fajnej imprezy :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *