Jabłka smażone w cieście


Jabłka smażone w cieście

Alternatywa dla racuchów. Jabłka w cieście są rewelacyjną przekąską na słodko. Lubię je czasem przyrządzać na kolację. Powiem wam, że jabłka smażone w cieście naleśnikowym o konsystencji gęstej śmietany są zdrowszą wersją znanych racuszków, bowiem mamy więcej jabłka a mniej ciasta.

Jabłka smażone w cieście najlepiej smakują mi posypane cukrem pudrem i cynamonem. Smaczne są również polane śmietaną z cukrem. Polecam także bitą śmietanę.

Jabłka w cieście zrobicie w kilkanaście minut. Są nie tylko szybkie i łatwe ale przede wszystkim przepyszne. Serdecznie polecam!

Zobacz teżracuchy drożdżowe jak pączki.

(18 sztuk)

Składniki:

– 4 duże jabłka

– 2 szklanki mąki

– 1 szklanka mleka

– 2 jajka

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

Dodatkowo:

– olej do smażenia

– cukier puder do posypania

– cynamon (opcjonalnie)

Jak zrobić jabłka smażone w cieście?

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Ostrym nożykiem wydrążyć gniazda nasienne. Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dodać żółtka. Wlać mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i dodać do ciasta. Ciasto wymieszać dokładnie łyżką. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłka maczać w cieście i smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron. Racuszki kłaść na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Jabłka smażone w cieście można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno np. polane śmietaną z cukrem albo posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Kotlety mielone mojej mamy
Nastepny Paszteciki z mięsem

6 komentarzy

  1. Ania
    9 września 2018
    Odpowiedz

    Bardzo lubię takie placuszki 😊

    • Helen G.
      Helen G.
      9 września 2018
      Odpowiedz

      Ja również :)

  2. Ervisha
    10 września 2018
    Odpowiedz

    Nie potrzeba tak wiele :)

  3. Magda
    11 września 2018
    Odpowiedz

    Świetny pomysł na weekendowe śniadanie :)

  4. Królowa Karo
    19 września 2018
    Odpowiedz

    Cudowne! To kolejny ze smaków mojego dzieciństwa! Muszę je zrobić – dzięki za podsunięcie pomysłu :)

    • Helen G.
      Helen G.
      19 września 2018
      Odpowiedz

      Proszę bardzo :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *