Jabłka smażone w cieście
Jabłka smażone w cieście
Alternatywa dla racuchów. Jabłka w cieście są rewelacyjną przekąską na słodko. Lubię je czasem przyrządzać na kolację. Powiem wam, że jabłka smażone w cieście naleśnikowym o konsystencji gęstej śmietany są zdrowszą wersją znanych racuszków, bowiem mamy więcej jabłka a mniej ciasta.
Jabłka smażone w cieście najlepiej smakują mi posypane cukrem pudrem i cynamonem. Smaczne są również polane śmietaną z cukrem. Polecam także bitą śmietanę.
Jabłka w cieście zrobicie w kilkanaście minut. Są nie tylko szybkie i łatwe ale przede wszystkim przepyszne. Serdecznie polecam!
Zobacz też → racuchy drożdżowe jak pączki.
(18 sztuk)
Składniki:
– 4 duże jabłka
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania
– cynamon (opcjonalnie)
▌Jak zrobić jabłka smażone w cieście?
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Ostrym nożykiem wydrążyć gniazda nasienne. Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dodać żółtka. Wlać mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i dodać do ciasta. Ciasto wymieszać dokładnie łyżką. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłka maczać w cieście i smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron. Racuszki kłaść na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jabłka smażone w cieście można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno np. polane śmietaną z cukrem albo posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Bardzo lubię takie placuszki 😊
Ja również 🙂
Nie potrzeba tak wiele 🙂
Świetny pomysł na weekendowe śniadanie 🙂
Cudowne! To kolejny ze smaków mojego dzieciństwa! Muszę je zrobić – dzięki za podsunięcie pomysłu 🙂
Proszę bardzo 🙂