Puszysty placek z rabarbarem


DSCN6365
Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem. Babcia z dziadkiem mieli go pełno na działce. Jak przychodził sezon na rabarbar, robili z niego kompoty i właśnie ciasto. Taki  dokładnie placek zapadł mi w pamięci. Przepis podpatrzyłam TU. Ciasto jest bardzo puszyste i mięciutkie, a lekko kwaskowy rabarbar idealnie współgra z nutą wanilii (wersji z esencją rumową jeszcze nie próbowałam). Idealny deser na te ciepłe i długie dni:) Dodam, że ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i szybko się je robi.
DSCN6348
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– niepełna szklanka cukru
– 2 jajka
– 4 łyżki oleju
– 1 szklanka śmietany 12% (można też użyć jogurtu)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2-3 łodygi rabarbaru
– 1 łyżka olejku waniliowego lub rumowego
1.    Rabarbar umyć i pokroić w drobne kawałki. 
2.    Cukier ubić z jajkami na puszysty krem, po czym dodać śmietanę, olej i dalej miksować. 
3.    Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksować.
4.    Na koniec dodać esencję waniliową lub rumową. 
5.    Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm – takiej użyłam (można też użyć nieco mniejszej 21 cm – ciasto będzie wyższe albo keksówki).
6.    Wysypać rabarbar i zanurzyć nadmiar widelcem w ciasto.
7.    Wstawić ciasto na nagrzanego piekarnika do temperatury 
     180-190 ˚C i piec ok.45-50 minut do suchego patyczka. 
8.    Po ostudzeniu obsypać ciasto cukrem pudrem. 
Smacznego!
Helen
DSCN6351DSCN6365DSCN6362
Poprzedni Ryba w cieście piwnym
Nastepny Sernik na zimno

4 komentarze

  1. W kuchni Uli
    17 czerwca 2013
    Odpowiedz

    pięknie Ci wyszło to ciasto! mi takie ciasta jogurtowe średnio wychodzą 🙁

  2. Magda
    17 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Idealny na deser, do mrożonej kawy 🙂 …

  3. Jey
    17 czerwca 2013
    Odpowiedz

    puchaty bardzo 🙂 na śniadanko, na deser i koniecznie z mlekiem!

  4. Elżbieta Dz.
    20 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Fajny wypiek:) lubię takie ciasta z owocową nakładką. Czekam na śliwki 🙂

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *