Puszysty placek z rabarbarem


Puszysty placek z rabarbarem

Prawdziwy smak dzieciństwa. Placek z rabarbarem często piekła latem moja babcia. Mieli z dziadkiem pełno rabarbaru na działce. W sezonie babcia przygotowywała z tej rośliny kompot i ciasto. Dokładnie taki puszysty placek z rabarbarem zapadł mi w pamięci.

Ciasto z rabarbarem jest bardzo mięciutkie i lekko wilgotne, a minimalnie kwaskowy rabarbar idealnie współgra z nutą wanilii. Idealny deser na te ciepłe i długie dni !

Rabarbar zwany też rzewieniem jest rośliną o charakterystycznym cierpkim smaku. Roślina ta jest źródłem witamin A, C, E, kwasu foliowego, beta-karotenu oraz błonnika. Z uwagi jednak na dużą zawartość kwasu szczawiowego, rabarbaru powinny unikać osoby cierpiące na choroby reumatyczne i choroby nerek. Placek z rabarbarem jest prosty i szybki w wykonaniu. Idealny na ciepłe dni. Serdecznie polecam :)

Zobacz także

placek ze śliwkami

ciasto na maślance z jabłkami.

(tortownica o średnicy 24 cm lub trochę mniejsza)

Składniki:

– 2 szklanki mąki tortowej

– 1 szklanka cukru

– 4 jajka

– 5 łyżek oleju

– 1 małe opakowanie śmietany 18% (200g)

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 3 łodygi rabarbaru

–  olejek waniliowy

Jak zrobić puszysty placek z rabarbarem?

Rabarbar umyć i pokroić na nieduże kawałki. Cukier ubić z jajkami na puszysty krem, po czym dodać śmietanę, olej i dalej miksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksować. Na koniec dodać kilka kropli esencji waniliowej.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm lub trochę mniejszej. Na wierzch wysypać rabarbar i lekko docisnąć widelcem w ciasto. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180˚C około 45-50 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu placek posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

puszysty-placek-z-rabarbarem4
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Mleko makowe
Nastepny Domowe bułki pszenne

10 komentarzy

  1. Avatar
    W kuchni Uli
    17 czerwca 2013
    Odpowiedz

    pięknie Ci wyszło to ciasto! mi takie ciasta jogurtowe średnio wychodzą :(

  2. Avatar
    Magda
    17 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Idealny na deser, do mrożonej kawy :-) …

  3. Avatar
    Jey
    17 czerwca 2013
    Odpowiedz

    puchaty bardzo :) na śniadanko, na deser i koniecznie z mlekiem!

  4. Avatar
    Elżbieta Dz.
    20 czerwca 2013
    Odpowiedz

    Fajny wypiek:) lubię takie ciasta z owocową nakładką. Czekam na śliwki :)

  5. Avatar
    Ewelina Serafińska
    17 lipca 2017
    Odpowiedz

    Mniam :) Smak z dzieciństwa :-)

    • Helen G.
      Helen G.
      17 lipca 2017
      Odpowiedz

      Też bardzo lubię to ciasto i również kojarzy mi się z dzieciństwem :-)

  6. Avatar
    Ania
    17 lipca 2017
    Odpowiedz

    Już czuję jego zapach…Mniam…Pyszności :)

  7. Avatar
    lukaszmakeup.pl
    18 lipca 2017
    Odpowiedz

    uwielbiam rabarbar :)

    • Helen G.
      Helen G.
      18 lipca 2017
      Odpowiedz

      Ja też :)

  8. Avatar
    agata
    18 lipca 2017
    Odpowiedz

    Uwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *