Placek ze śliwkami


Placek ze śliwkami

Proste ciasto z owocami, które znika w mig z talerza. Placek ze śliwkami piekę obowiązkowo każdego lata, kiedy tylko na straganach pojawią się śliwki. Owoce te doskonale komponują się z aromatem cynamonu i wanilii, dlatego polecam dodać te przyprawy do ciasta.

Ciasto z owocami, które wam prezentuję konsystencją przypomina babkę. Jest mięciutkie i wilgotne. Nie wymaga zbyt wiele pracy.

Serdecznie polecam wam również:

szybki placek z jabłkami

puszysty placek z rabarbarem

(prostokątna blacha o wym. 21x32cm)

Składniki:

– 500g mąki tortowej

– 250g zimnego masła lub margaryny

– 5 jajek

– 1⅓ szklanki cukru

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

– 4 łyżki gęstej śmietany 18%

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– 800g śliwek węgierek

– 1 łyżka cukru

– ½ łyżeczki mielonego cynamonu

– cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić placek ze śliwkami?

Margarynę roztopić w rondelku i ostudzić. Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Śliwki umyć, poprzekrawać na połówki i usunąć pestki. Jajka ubić z cukrami na pulchną masę. Wlać ostudzoną margarynę i zmiksować. Dodawać partiami przesianą mąkę, miksując. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.

Ciasto wylać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć połówki śliwek skórką do dołu. W miseczce wymieszać cukier wraz cynamonem i posypać śliwki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu placek ze śliwkami można posypać cukrem pudrem. Nie polecam jednak tego robić, gdyż cukier momentalnie wsiąka z owoce.

Ciasto po ostudzeniu najlepiej jest przechowywać w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej, zwłaszcza latem można łatwo pleśnieć pod wpływem wilgoci z owoców.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Kotlety z kurczaka z żółtym serem i majonezem
Nastepny Leczo z cukinią i kiełbasą

7 komentarzy

  1. Ania
    9 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Takie ciasta bardzo lubię 😊 Pycha 😊

  2. ervisha
    10 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Ze śwliwkami musi być smaczny :)

  3. Kobieta po 30
    10 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Poproszę o kawałek :)

  4. Agnieszka Wieczorek
    12 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Idealne do niedzielnej kawki :)

  5. Królowa Karo
    12 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Ciasto ze śliwkami to chyba moje ulubione ciasto owocowe. A jeśli o śliwkach mowa – właśnie skończyłam smażyć powidła. Będą pyszne na zimę.

    • Helen G.
      Helen G.
      12 sierpnia 2018
      Odpowiedz

      Powidła śliwkowe zwłaszcza domowej roboty są przepyszne. Najlepsze robił mój dziadek :-)

  6. Magda
    12 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Ciasta ze śliwkami bardzo fajnie smakują :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *