Leczo z cukinią i kiełbasą


Leczo z cukinią i kiełbasą

Klasyczna potrawa jednogarnkowa z dodatkiem cukinii, pomidorów, marchewki i kiełbasy. Leczo z cukinią i kiełbasą to danie, które gości w mojej kuchni głównie latem, kiedy panuje sezon na cukinię i pomidory. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. jesienią czy zimą, to zamiast świeżych pomidorów może użyć tych z puszki.

Leczo z cukinii jest prostym i bardzo smacznym daniem. Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką. W moim rodzinnym domu jadało się je na ogół z ziemniakami. Jak kto woli. Leczo z cukinią najlepiej smakuje na 2-3 dzień, kiedy wszystkie smaki się przenikną.

Zobacz też leczo z kiełbasą.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 30 dag kiełbasy (np. śląska, zwyczajna albo podwawelska)

– 1 duża cukinia

– 3 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 2 pomidory

– 1 marchewka

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– ½ kostki rosołowej (opcjonalnie)

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– pęczek natki pietruszki

– 2 łyżki smalcu

– sól, pieprz

Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą?

Cebule, kiełbasę i marchewkę pokroić w kostkę. Na 2 łyżkach smalcu zeszklić cebulę, następnie dodać kiełbasę. Smażyć kilka minut. Następnie podlać około1,5 szklanki wody, dodać ½ kostki rosołowej (choć nie jest to konieczne) liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojoną w kostkę obraną wcześniej marchew.

Dusić do miękkości marchewki. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem i pokroić w kostkę. Następnie dodać do lecza. Dusić aż wyraźnie zmiękną i zaczną się rozpadać.

W razie potrzeby podlać leczo niedużą ilością wody. Dodać łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Cukinię umyć, lecz nie obierać ze skórki, następnie pokroić w dużą kostkę. Dodać do lecza i dusić aż zmięknie. Leczo doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Leczo z cukinią podawać z ziemniakami lub z pieczywem.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

loading...
Poprzedni Placek ze śliwkami
Nastepny Sałatka z pieczarkami i żółtym serem

5 komentarzy

  1. Ania
    15 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Takie leczo to coś zdecydowanie dla mnie :) Bardzo lubię takie dania :)

  2. Ania
    15 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Ja bardzo lubię leczo ale niestety nie mogę go za często jeść bo mam straszliwą zgagę po nim :(

    • Helen G.
      Helen G.
      15 sierpnia 2018
      Odpowiedz

      Ciekawe dlaczego masz zgagę po leczo… Warto dodawać do potrawy liść laurowy i ziele angielskie, które ułatwiają trawienie.

  3. Ervisha
    16 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Wczoraj jadłam leczo ale w wersji wege :D

  4. Agnieszka Wieczorek
    19 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Idealny pomysł na obiad :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *