Placek po zbójnicku z gulaszem


Pierwszy raz jadłam taki placek w karczmie w Zakopanem. W karcie dań widniał pod nazwą „placka po zbójnicku z gulaszem”. Danie to tak bardzo mi posmakowało, że postanowiłam przyrządzić je po powrocie w domu. Możecie użyć zarówno mięsa z kurczaka, wieprzowiny, jak i wołowiny :) Placek po zbójnicku z gulaszem to bardzo smaczny ale też i kaloryczny obiad.

(Dla 2 osób)

Składniki:

Gulasz mięsny:

– 400-500g piersi z kurczaka, łopatki wieprzowej lub wołowiny

– 1 nieduża cukinia

– 1 pomidor

– 1 żółta papryka

– 1 zielona papryka

– 2 ząbki czosnku

– 1 duża cebula

– kostka rosołowa

– 1 liść laurowy

– po 3  ziarenka pieprzu i ziela angielskiego

– majeranek, słodka i ostra papryka

– 1 łyżka ostrego ketchupu

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– sól, pieprz

Placki ziemniaczane (2 szt.):

– 4-5 ziemniaków

– 1 mała cebula

– 1 jajko

– 1 ząbek czosnku

– 3 łyżki mąki

– sól, pieprz, maggi, szczypta cząbru

Dodatkowo:

– śmietana po polania

Gulasz: Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, podsmażyć wraz z posiekanym czosnkiem na oleju. Po chwili dodać mięso pokrojone w kostkę lub paski. Cukinię umyć, wraz ze skórką pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Podlać wodą, dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Dusić na wolnym ogniu przez 15 minut (w przypadku kurczaka), po czym dodać pokrojony w kostkę i sparzony wcześniej pomidor oraz papryki. Dusić do miękkości mięsa*. Na koniec zaprawić koncentratem wymieszanym z ketchupem. Doprawić do smaku przyprawami. Jeśli gulasz będzie za rzadki zagęścić łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody.

 * w przypadku mięsa wieprzowego należy dusić je 1 godzinę, w przypadku zaś wołowiny ok.2 godzin. Warzywa dodajemy wówczas odpowiednio później – cukinię na 30 minut przed końcem duszenia, a papryki i pomidor na kwadrans przed końcem duszenia.

Placki: Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Dodać łyżeczkę oleju, by ziemniaki nie ściemniały. Odsączyć z nadmiaru wody. Wbić jajo. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc na ręczniku papierowym.

Na usmażone placki nałożyć porcję gulaszu, po czym złożyć polać resztą gulaszu, udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

placek-po-zbojnicku-z-gulaszem1placek-po-zbojnicku-z-gulaszem2placek-po-zbojnicku-z-gulaszem
loading...
loading...
Poprzedni Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą
Nastepny Chili con carne

1 Comment

  1. monami
    7 października 2011
    Odpowiedz

    uwielbiam, ale nie próbowałam jescze sama robić.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *