Chili con carne


(Dla 4 osób)
Składniki:

– 500g mielonego mięsa wołowego
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 1 puszka pomidorów (bez skórki)
– 1 puszka czerwonej fasoli „Kidney” (400g)
– ½ puszki kukurydzy
– 1 czerwona papryka
– 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka oregano
– ½ łyżeczki chili
– 1 łyżeczka sosu tabasco (niekoniecznie)
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki
– szczypta majeranku
– sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Dodać oregano, kmin rzymski, chili, tabasco, mielone papryki i majeranek przesmażyć 1 minutę, po czym dodać mięso. Smażyć na dużym ogniu kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć mięso do garnka, dodać pomidory z puszki razem z zalewą, podlać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i dusić jeszcze 15 minut. Na koniec dodać fasolę odsączoną z zalewy i przepłukaną  wodą i kukurydzę. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem, pieczywem lub plackami tortilli kukurydzianej, przyrumienionych na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i soli.

Poprzedni Placek po zbójnicku z gulaszem
Nastepny Placki z cukinii z sosem tzaziki

3 komentarze

  1. Arvén
    23 października 2011
    Odpowiedz

    Mmm, wygląda pysznie. Wspaniałe danie :)

  2. Kasia
    27 października 2011
    Odpowiedz

    Ładnie kolorowe, fajne te placki tortilli! :)

  3. Fotografia ślubna
    1 marca 2013
    Odpowiedz

    dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *