Placki z cukinii


Placki  z cukinii

Są lekkie, chrupiące, rozpływają się w ustach. Placki z cukinii stanową ciekawą alternatywę dla popularnych placków ziemniaczanych. To dobry pomysł na udany wegetariański i niedrogi obiad. Placki z cukinii idealnie komponują się z greckim sosem tzatziki. Pamiętajcie tylko, aby starte na tarce cukinie odcisnąć z nadmiaru soku.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 duże cukinie

– 2 jajka

– 1 cebula

– ok. 2 szklanki mąki

– 3 łyżki posiekanego szczypiorku

– 1 łyżka oregano

– 1 łyżeczka rozmarynu

– sól, pieprz

Jak zrobić placki z cukinii?

Cukinie umyć. Nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę zetrzeć na tarce, wbić jajka, dodać mąkę. Dobrze zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąkę. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Placki z cukinii podawać z sosem tzatziki lub polane gęstą śmietaną.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

placki-z-cukinii-z-sosem-tzaziki1placki-z-cukinii-z-sosem-tzaziki
loading...
Poprzedni Chili con carne
Nastepny Pieczone żeberka

2 komentarze

  1. Dorota
    25 października 2011
    Odpowiedz

    W takim zestawieniu jeszcze nie próbowałam a uwielbiam i placuszki i sos…musze wypróbować:-)

  2. Izaa
    26 października 2011
    Odpowiedz

    fajne połączenie:)))

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *