Sos tzatziki


Sos tzatziki

Pochodzi z Grecji, gdzie jest podawany na zimno głównie jako dodatek do mięs, ryb, gotowanych warzyw lub do chrupkiego pieczywa. Sos tzatziki za sprawą zielonego ogórka jest bardzo orzeźwiający, szczególnie kiedy go trochę schłodzimy w lodówce. Lubię tę jego lekką ostrość za sprawą czosnku. Sos tzatziki idealnie podkreśla smak smażonych albo grillowanych mięs lub ryb. Dobrze komponuje się także z plackami z cukinii, kebabem oraz z pieczonymi ziemniakami.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 1 ogórek zielony

– 1 szklanka jogurtu greckiego

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

– świeży koper

– sok z cytryny

– sól, pieprz

Jak zrobić sos tzatziki?

Ogórek umyć (nie obierać ze skórki) i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posolić i pozostawić na parę minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. W miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać ogórka. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekany koperek i oliwę z oliwek. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sos tzatziki podawać zarówno do mięs albo ryb, w szczególności tych grillowanych. Świetnie też komponuje się jako dodatek do pieczywa i warzyw (gotowanych brokułów, kalafiora), pieczonych ziemniaków albo placków z cukinii.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

sos-tzatziki1sos-tzatzikisos-tzatziki2
Poprzedni Sałatka owocowa
Nastepny Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem

8 komentarzy

  1. Beti
    13 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam ten sos, często robię:)

  2. Łukasz
    14 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Ah, nie przepadam za nim :-P.

  3. Królowa Karo
    16 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam ten sosik :)

  4. agata
    17 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Mój chłopak mówi na to „grecka mizeria” :D

  5. Psychomedic
    19 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Właśnie wczoraj robiłam ten sos. I już wiem o czym zapomniałam – o koperku!

  6. Cyanna
    31 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Przepyszny sosik, zarówno do pieczonych ziemniaków jak i mięsa z grilla. Nie ma co porównywać go do kupnego – jest o niebo lepszy!

  7. marika
    5 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Właśnie zrobiłam :-) pyszny

    • Helen G.
      Helen G.
      5 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Cieszę się :) Też go bardzo lubię:)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *