Kebab


Kebab

Przyrządza się go z mielonego mięsa baraniego, bądź jagnięcego. Kebab miałam przyjemność jeść zarówno w Grecji, jak i w Turcji.  W Polsce baranina ani jagnięcina nie są zbyt popularne. Dlatego proponuję zbytnio nie kombinować, tylko śmiało robić kebab z mięsa wieprzowo-wołowego, ewentualnie z cielęcego. Sukces tej potrawy to charakterystyczna, niezwykle aromatyczna mieszanka przypraw. Zachęcam was gorąco do przyrządzenia jej samemu :-) W sklepach można dostać zarówno mieszanki przypraw do gyrosa czy kebabu. Domowy kebab to w moim odczuciu takie ulepszone kotlety mielone :) Swój kebab wzbogaciłam o dodatek pieczarek. Moim zdaniem pieczarki dodatkowo podnoszą smak mięsa ale jeśli nie chcecie, możecie je pominąć. Kebab dobrze komponuje się z sosem czosnkowym albo z greckim sosem tzatziki.

(14 sztuk)

Składniki:

– 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

– 5 pieczarek (opcjonalnie)

– 1 cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 jajko

– 1-2 łyżki przyprawy do gyrosa/kebabu lub domowa mieszanka (3 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka kolendry mielonej, 2 łyżeczki curry lub kurkumy, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta chili)

– kilka łyżek bułki tartej + nieco bułki do obtoczenia kebabów

– ½ łyżeczki soli, czarny pieprz

Jak zrobić kebab?

Cebulę drobniutko posiekać. Zeszklić na oleju. Pieczarki również bardzo drobno pokroić (lub ewentualnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach), dodać do cebuli. Smażyć chwilę, aż pieczarki zmiękną i puszczą sok. Doprawić solą. Nadmiar wody odcedzić. Ostudzić. Mięso włożyć do miski, dodać  podsmażone pieczarki z cebulą, jajko i bułkę tartą oraz 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wyrobić mięso na gładką masę. Dodać sól i pieprz oraz przyprawę do gyrosa/kebabu albo własną mieszankę. Masę wyrobić dokładnie dłońmi. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Mięso będzie bardziej wtedy aromatyczne. Jeśli nie mamy na to czasu, można od razu przystąpić do smażenia.

Wilgotnymi dłońmi wyrabiać nieduże (w zależności od długości patyczków) wąskie wałeczki. Wpierw obtoczyć w bułce tartej. Następnie nadziewać mięso na patyki do szaszłyków, tak aby znalazło się ono pośrodku. Upiec na grillu albo patelni grillowej. Jeśli takowych nie posiadamy, można usmażyć kebab na rozgrzanym tłuszczu, na zwykłej patelni. Kebab najlepiej smakuje z frytkami albo z pieczonymi ziemniakami, z surówką oraz z sosem czosnkowym albo z sosem tzatziki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

kebabkebab3kebab2kebab1
loading...
Poprzedni Kurczak w cieście curry
Nastepny Zupa-krem z brokułów

2 komentarze

  1. totylkoteoria
    8 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Wygląda super. ;-)

    • Helen G.
      Helen G.
      8 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Dziękuję:) I jest w dodatku prosty w przygotowaniu :-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *