Żeberka pieczone


Żeberka pieczone

Soczyste, chrupiące i słodko-pikantne za sprawą marynaty. Żeberka pieczone to klasyczne danie kuchni polskiej. Aby były miękkie i rozpływające się w ustach, należy je wcześniej nieco pogotować, a następnie upiec obtoczone w marynacie.

Pikantna miodowa marynata z dodatkiem czosnku, ketchupu orz ziół wspaniale podbija smak mięsa.  Żeberka pieczone w piekarniku możecie upiec zarówno w naczyniu żaroodpornym, jak i przy użyciu rękawa. Serdecznie polecam :)

(dla 4-5 osób)

Składniki:
– 1 kg chudych żeberek wieprzowych

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

Marynata:

– 2 łyżki płynnego miodu

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżka ketchupu

– 1 łyżka majeranku

– po 1 łyżeczce tymianku i rozmarynu

– ⅓ łyżeczki ostrej papryki

– sól, pieprz

Jak zrobić pieczone żeberka?

Żeberka opłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż kości na porcje. Wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 minut. Z podanych składników przygotować marynatę do mięsa.

Żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać marynacie i dokładnie wymieszać, aby były całkowicie nią pokryte. Naczynie przykryć pokrywką lub aluminiową folią i wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika.

Żeberka piec przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, wymieszać i piec przez kolejne 15 minut, aż żeberka się wyraźnie zarumienią i będą miękkie. Żeberka pieczone z piekarnika podawać z ziemniakami, ryżem, bądź kaszą i surówką, np. surówka z pora albo surówka z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

zeberka pieczone4
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Placki z cukinii
Nastepny Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

4 komentarze

  1. Avatar
    Duś
    26 października 2011
    Odpowiedz

    uwielbiam żeberka.

  2. Avatar
    MAUGUSTYNA
    27 października 2011
    Odpowiedz

    mmm muszą być przepyszne!

  3. Avatar
    evita0007
    28 października 2011
    Odpowiedz

    Bardzo lubie takie żeberka mmmm :-)

  4. Avatar
    lukaszmakeup.pl
    30 października 2016
    Odpowiedz

    hoho mięsnie nie dla mnie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *