Pieczone żeberka wieprzowe


Żeberka pieczone to klasyczne danie polskiej kuchni. Aby były miękkie i rozpływające się w ustach, należy je wcześniej nieco pogotować, a następnie upiec obtoczone w marynacie.

(dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1 kg chudych żeberek wieprzowych

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

Marynata:

– 2 łyżki płynnego miodu

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżka ketchupu

– 1 łyżka majeranku

– po 1 łyżeczce tymianku i rozmarynu

– 1/3 łyżeczki ostrej papryki

– sól, pieprz

Żeberka opłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż kości na porcje. Wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 minut. Z podanych składników przygotować marynatę do mięsa. Żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać marynacie i dokładnie wymieszać, aby były całkowicie nią pokryte. Naczynie przykryć pokrywką lub aluminiową folią i wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika. Piec przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, wymieszać i piec przez kolejne 15 minut, aż żeberka się wyraźnie zarumienią i będą miękkie.  Podawać z ziemniakami, ryżem, bądź kaszą i surówką.

Smacznego!


Galeria zdjęć

Helen G.

pieczone-zeberka-wieprzowe3pieczone-zeberka-wieprzowe2pieczone-zeberka-wieprzowepieczone-zeberka-wieprzowe5pieczone-zeberka-wieprzowe4
loading...
loading...
Poprzedni Placki z cukinii z sosem tzatziki
Nastepny Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i groszku

4 komentarze

  1. Duś
    26 października 2011
    Odpowiedz

    uwielbiam żeberka.

  2. MAUGUSTYNA
    27 października 2011
    Odpowiedz

    mmm muszą być przepyszne!

  3. evita0007
    28 października 2011
    Odpowiedz

    Bardzo lubie takie żeberka mmmm :-)

  4. lukaszmakeup.pl
    30 października 2016
    Odpowiedz

    hoho mięsnie nie dla mnie :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *