Mięsa

Żeberka pieczone

Żeberka pieczone

Soczyste, chrupiące i słodko-pikantne za sprawą marynaty. Żeberka pieczone to klasyczne danie kuchni polskiej. Aby były miękkie i rozpływające się w ustach, należy je wcześniej nieco pogotować, a następnie upiec obtoczone w marynacie.

Pikantna miodowa marynata z dodatkiem czosnku, ketchupu orz ziół wspaniale podbija smak mięsa.  Żeberka pieczone w piekarniku możecie upiec zarówno w naczyniu żaroodpornym, jak i przy użyciu rękawa. Serdecznie polecam :)

(dla 4-5 osób)

Składniki:
– 1 kg chudych żeberek wieprzowych

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

Marynata:

– 2 łyżki płynnego miodu

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)

– 3 ząbki czosnku

– 1 łyżka ketchupu

– 1 łyżka majeranku

– po 1 łyżeczce tymianku i rozmarynu

– ⅓ łyżeczki ostrej papryki

– sól, pieprz

Jak zrobić pieczone żeberka?

Żeberka opłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż kości na porcje. Wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 minut. Z podanych składników przygotować marynatę do mięsa.

Żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać marynacie i dokładnie wymieszać, aby były całkowicie nią pokryte. Naczynie przykryć pokrywką lub aluminiową folią i wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika.

Żeberka piec przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, wymieszać i piec przez kolejne 15 minut, aż żeberka się wyraźnie zarumienią i będą miękkie. Żeberka pieczone z piekarnika podawać z ziemniakami, ryżem, bądź kaszą i surówką, np. surówka z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

zeberka pieczone4
+ 5
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

4 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close