Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą


Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą

Są fajną odmianą dla klasycznych naleśników. Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane  to potrawa bardzo sycąca z racji tłustych serów feta i żółtego oraz sosu śmietanowo-jajecznego. Do mojego żaroodpornego naczynia mieści się 5 grubszych naleśników lub 6 cieńszych. Pamiętajcie, aby nie solić szpinaku. Jeśli już to chcecie zrobić, to bardzo oszczędnie. Ser feta jest z natury bardzo słony i łatwo przedobrzyć.

Polecam wam także wypróbować inne moje przepisy na naleśniki:

naleśniki po meksykańsku

naleśniki z brokułami, szynką i serem

naleśniki z farszem ruskim

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

Ciasto:

– 2 jaja

– 1 szklanka mleka

– 1 szklanka wody

– 2 szklanki mąki

– sól

Farsz szpinakowy:

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)

– 1 opakowanie sera feta lub typu feta (270g)

– 1 cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła

–  pieprz

– mielona gałka muszkatołowa

– szczypta chili

Sos śmietanowo-jajeczny:

– 1 małe opakowanie śmietany 18% (200 ml)

– mielona słodka papryka

– 10 dag startego żółtego sera

– 3 łyżki mleka

– 2 jajka

– sól, pieprz

Jak zrobić naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą?

Ciasto: Z podanych składników, przy pomocy miksera przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie placki na patelni przy użyciu tłuszczu (oleju).

Farsz szpinakowy: W garnku rozpuścić 2 łyżki masła. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Jeśli szpinak jest w postaci kawałka, połamać go. Dodać do cebuli i dusić na małym ogniu mieszać od czasu do czasu, aż się rozpuści. Chwilę przed końcem duszenia dodać drobno posiekany czosnek. Szpinak doprawić do smaku pieprzem, mieloną gałką muszkatołową oraz szczyptą chili. Nie solić! Jeśli już to minimalnie. Ser feta jest wystarczająco słony. Na koniec Dodać pokrojoną w kostkę fetę. Zamieszać.

Każdy placek smarować porcją farszu i zwijać jak krokiety (złożyć oba boki do środka i zwinąć w rulon). Naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Sos śmietanowo-jajeczny: Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Naleśniki polać sosem śmietanowo-jajecznym i posypać startym żółtym serem. Wierzch zapiekanki posypać słodką papryką. Piekarnik nagrzać do 200ºC i zapiekać naleśniki przez 20-25 minut. Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą podawać gorące, bez żadnych dodatków.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

nalesniki-zapiekane-ze-szpinakiem-i-feta2
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...
Poprzedni Placuszki z dyni na słodko
Nastepny Placek po zbójnicku

6 komentarzy

  1. Avatar
    Gosia
    2 października 2011
    Odpowiedz

    hihi-juz wiem,co jutro na obiad bedzie-dzieki za przypomnienie :) pyszne sa …….

  2. Avatar
    Dorotas30
    2 października 2011
    Odpowiedz

    uwielbiam połączenie sera feta ze szpinakiem, takie naleśniki jak ty robię często ale jeszcze nigdy ich nie zapiekałam,bardzo fajny przepis!

  3. Avatar
    MAUGUSTYNA
    2 października 2011
    Odpowiedz

    naleśniczki w takim towarzystwie rzeczywiście smakują wybornie:) pozdrawiam

  4. Avatar
    Katarzyna Wellnitz - Michalak
    22 lutego 2013
    Odpowiedz

    pyszne naleśniczki :) dzięki za przepis :)

  5. Avatar
    Monika
    8 maja 2018
    Odpowiedz

    Pysznie wygląda

    • Helen G.
      Helen G.
      8 maja 2018
      Odpowiedz

      Dziękuję serdecznie ;-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *