Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą


Przedstawiam ciekawą odmianę dla klasycznych naleśników, mianowicie naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod kołderką śmietanowo-serową. Potrawa jest bardzo sycąca z racji tłustych serów feta i żółtego oraz sosu śmietanowo-jajecznego. Do mojego żaroodpornego naczynia mieści się 5 grubszych naleśników lub 6 cieńszych. Pamiętajcie, aby nie solić szpinaku. Jeśli już to chcecie zrobić, to bardzo oszczędnie. Ser feta jest z natury bardzo słony i łatwo przedobrzyć.

(Dla 2-3 osób)

Składniki:

Ciasto:

– 2 jaja

– 1 szklanka mleka

– 1 szklanka wody

– 2 szklanki mąki

– sól

Farsz szpinakowy:

– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)

– 1 opakowanie sera feta lub typu feta (270g)

– 1 cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła

–  pieprz

– mielona gałka muszkatołowa

– szczypta chili

Sos śmietanowo-jajeczny:

– 1 małe opakowanie śmietany 18% (200 ml)

– 3 łyżki mleka

– 2 jajka

– sól, pieprz

– mielona słodka papryka

– 10 dag  startego żółtego sera

Ciasto: Z podanych składników, przy pomocy miksera przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie placki na patelni przy użyciu tłuszczu (oleju).

Farsz szpinakowy: W garnku rozpuścić 2 łyżki masła. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Jeśli szpinak jest w postaci kawałka, połamać go. Dodać do cebuli i dusić na małym ogniu mieszać od czasu do czasu, aż się rozpuści. Chwilę przed końcem duszenia dodać drobno posiekany czosnek. Szpinak doprawić do smaku pieprzem, mieloną gałką muszkatołową oraz szczyptą chili. Nie solić! Jeśli już to minimalnie. Ser feta jest wystarczająco słony. Na koniec Dodać pokrojoną w kostkę fetę. Zamieszać.

Każdy placek smarować porcją farszu i zwijać jak krokiety (złożyć oba boki do środka i zwinąć w rulon). Naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Sos śmietanowo-jajeczny: Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Naleśniki polać sosem śmietanowo-jajecznym i posypać startym żółtym serem. Wierzch zapiekanki posypać słodką papryką. Piekarnik nagrzać do 200ºC i zapiekać naleśniki przez 20-25 minut. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

nalesniki-zapiekane-ze-szpinakiem-i-fetanalesniki-zapiekane-ze-szpinakiem-i-feta1nalesniki-zapiekane-ze-szpinakiem-i-feta3nalesniki-zapiekane-ze-szpinakiem-i-feta2
loading...
loading...
Poprzedni Placuszki dyniowe na słodko
Nastepny Placek po zbójnicku z gulaszem

4 komentarze

  1. Gosia
    2 października 2011
    Odpowiedz

    hihi-juz wiem,co jutro na obiad bedzie-dzieki za przypomnienie :) pyszne sa …….

  2. Dorotas30
    2 października 2011
    Odpowiedz

    uwielbiam połączenie sera feta ze szpinakiem, takie naleśniki jak ty robię często ale jeszcze nigdy ich nie zapiekałam,bardzo fajny przepis!

  3. MAUGUSTYNA
    2 października 2011
    Odpowiedz

    naleśniczki w takim towarzystwie rzeczywiście smakują wybornie:) pozdrawiam

  4. Katarzyna Wellnitz - Michalak
    22 lutego 2013
    Odpowiedz

    pyszne naleśniczki :) dzięki za przepis :)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *