Mięsa

Pierś z kurczaka z serem i ananasem

Pierś z kurczaka z serem i ananasem

Kotlety drobiowe wcale nie muszą być nudne. Pierś z kurczaka z serem i ananasem to świetna odmiana dla klasycznych kotletów. Wystarczy wpierw usmażyć pierś z kurczaka w panierce z bułki tartej a na koniec położyć plaster ananasa, sera żółtego i zapiec kilka minut na patelni pod pokrywką. Satysfakcja gwarantowana:) Polecam wam także pierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i serem.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka

– puszka ananasa w plastrach

– 15 dag sera żółtego

– 2 jaja

– szczypta słodkiej papryki i curry

– bułka tarta

– sól, pieprz

Jak zrobić pierś z kurczaka z serem i ananasem?

Mięso umyć, osuszyć, rozkroić na kotlety, rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć. Moczyć każdy kawałek w jajkach roztrzepanych widelcem z odrobiną soli i przyprawami, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć kilka minut, następnie przewrócić na drugą stronę, położyć na każdej porcji plaster ananasa i porcję startego żółtego sera. Przykryć pokrywką patelnię i smażyć jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi. Pierś z kurczaka z serem i ananasem podawać z ziemniakami albo z frytkami i surówką np. z surówką z kapusty pekińskiej i papryki.

Smacznego!

Helen G.

Pierś z kurczaka z serem i ananasem
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. Robię podobne, ale bez panierki. Poza tym do środka krążka ananasa, przed przykryciem go serem, fajnie jest włożyć łyżeczkę dżemu żurawinowego – znalazłam ten przepis na jakimś blogu i od tej pory zawsze tak robię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button