Rosół


Pyszny aromatyczny, domowy rosół. Nie musi być wcale przyrządzony z całego kurczaka, możecie użyć tzw. porcji rosołowej.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1 kurczak (mogą być też 2-3 porcje rosołowe)

– 1 cebula

– włoszczyzna (pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 marchwie, ewentualnie kawałek włoskiej kapusty)

– 2 ząbki czosnku (w całości)

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 listek laurowy

– kostka rosołowa (opcjonalnie)

– sól, pieprz, maggi

– natka pietruszki (drobno posiekana) do posypania

Umyć mięso i zalać ok. 2 l  zimnej wody w garnku by całe było zanurzone. Jak woda się zagotuje należy zebrać tzw. szumy z powierzchni wody. Dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować na bardzo małym wręcz minimalnym gazie. W tym czasie umyć i obrać jarzyny i dodać do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Dusić pod przykryciem do miękkości ok. 1,5 godziny, im dłużej tym lepiej.

Pod koniec duszenia posolić według uznania, można dodać maggi. Po ugotowaniu rosół odcedzamy od warzyw i mięsa, dzięki temu zapobiegniemy jego zmętnieniu. Podawać z ulubionym makaronem (najlepiej smakuje z niteczkami) i plasterkami marchewki, posypany natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

rosolrosol1
loading...
loading...
Poprzedni Racuchy z jabłkami i orzechami
Nastepny Pierś z kurczaka z serem i ananasem

3 komentarze

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Klasyka na polskim stole w kazdą niedziele :)

  2. Krystian252
    28 listopada 2013
    Odpowiedz

    Od pozostawionej włoszczyzny rosół nie mętnieje :P mętny się robi tylko jak w trakcie gotowania dolewa/uzupełnia się wody chłodniejszej jak rosół w celu dopełnienia zawartości a ja jak gotuje rosoł to go nie solę wtedy wychodzi najlepszy smak rosołu,zawsze na talerzu można sobie doprawić do smaku solą.

  3. Helen
    28 listopada 2013
    Odpowiedz

    Wiem, dlatego po ugotowaniu rosołu, wyciągam z niego włoszczyznę i mięso, przecedzam go.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *