Krupnik


krupnik

Krupnik jest uznawany za najstarszą zupę w tradycji kuchni polskiej. Do dziś gości w wielu domach. Ta z pozoru skromna zupa, za sprawą dodatku kaszy jęczmiennej perłowej, warzyw i nierzadko mięsa, jest wartościowym posiłkiem. Ugotowanie dobrego krupniku jednak wcale nie jest trudne. Zwykle robię krupnik wegetariański, czyli na samych warzywach i kaszy, z dodatkiem suszonych grzybków. Tradycyjny staropolski krupnik gotowało się na wywarze mięsnym. Można wówczas dać ze 2 skrzydełka albo udko z kurczaka, ewentualnie inny kawałek mięsa, wedle uznania. Zupa krupnik na drugi dzień potrafi nieco zgęstnieć z powodu kaszy. Wystarczy dodać nieco wody i ewentualnie raz jeszcze doprawić zupę solą i pieprzem.

 krupnik

(Dla 4-5 osób)
Składniki:

– 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej drobnej

– 2 l wody

– włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera, kawałek pora)

– 2 skrzydełka lub 1 udko z kurczaka, ewentualnie żeberka wieprzowe (opcjonalnie)

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 2 ziemniaki

– 3 suszone grzyby

– kostka rosołowa lub warzywna (opcjonalnie)

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– posiekana natki pietruszki i koperek

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz

– maggi (opcjonalnie)

Uwaga!

Jeśli chcemy ugotować krupnik na mięsie, wpierw należy przygotować wywar mięsny. Opłukane pod bieżącą wodą mięso zalać 2 l wody. Po zagotowaniu zebrać powstałe szumy łyżką cedzakową i gotować wywar na wolnym ogniu przez 30 minut (w przypadku żeberek 1 godzinę).  Następnie dodać warzywa.

Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Cebulę przekroić na 4 części i opalić na ogniu lub suchej patelni. Pokrojone warzywa włożyć do garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz grzybki. Dusić przez 25 minut. Kaszę przepłukać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jak warzywa będą miękkie dodać kaszę i ziemniaki i gotować na wolnym ogniu jeszcze ok.30 minut, aż kasza będzie miękka i zagęści zupę. Na koniec dodać łyżkę masła i doprawić krupnik do smaku solą, pieprzem i maggi. Posypać natką pietruszki, zamieszać ale już nie gotować.

Smacznego!

Helen G.

krupnikzupa krupnik

 

Poprzedni Pizza hawajska (z ananasem)
Nastepny Pasta z tuńczyka

2 komentarze

  1. Duusiak
    18 lutego 2013
    Odpowiedz

    Jedna z ulubionych zupek :)

  2. Brzeski
    28 lutego 2017
    Odpowiedz

    To jedna z moich ulubionych zupek i tez chetnie u mnie gotowana. Robie ja podobnie jak Ty, Helen, ale tez czesto na pulpetach, dodaja fajnego smaczku, a wegety i magi wcale nie dodaje. Marchewki natomiast gotuje w calosci, a pod koniec gotowania wyjmuje, studze i dopiero scieram. Jest wtedy nierozgotowana i ladnie wyglada. Jutro z pewnoscia ja ugotuje i fajnie, ze o niej przypomnialas, droga Helen. Pozdrawiam Cie serdecznie:-)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *