Zupy i kremy

Zupa papieska – z pulpecikami

Zupa papieska – z pulpecikami mięsnymi

Gęsta, kremowa, serowo-pieczarkowa. Zupa papieska z pulpecikami to zupa wykwintna i elegancka. Zabielana zabielana serkami topionymi, z dodatkiem włoszczyzny, pora i pieczarek. Główne skrzypce grają tutaj jednak pulpeciki mięsne, które nadają potrawie charakteru dania jednogarnkowego.

Zupa papieska jest rewelacyjna w smaku. Pulpeciki czynią ją potrawą bardzo sycącą. Z powodzeniem zupa z serków topionych zastępuje pierwsze i drugie danie. Jak dla mnie zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami jest wprost genialna! Serdecznie polecam :-)

Zobacz takżezupa jarzynowa.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1,5 l wody

– 1 kostka drobiowa

– 350g pieczarek

– 2 podłużne serki topione (2x100g)

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– mały kawałek selera

– 2 ząbki czosnku

– 1 por

– 1 cebula

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 liść laurowy

– sól, pieprz

Pulpeciki mięsne:

– 300g mięsa mielonego

– 1 jajko

– 1 ząbek czosnku

– 1 mała cebula

– 3 łyżki bułki tartej

– 1 łyżka kaszy manny

– ½ łyżeczki majeranku

– sól, pieprz

– mąka do obtoczenia pulpecików

Dodatkowo:

– 2-3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli i pora

– pół pęczka natki pietruszki

Jak zrobić zupę zupę papieską – z pulpecikami mięsnymi?

Pulpeciki mięsne: Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę wraz z czosnkiem zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wbić jajko. Dodać bułkę tartą, kaszę manną, sól, pieprz oraz majeranek. Masę dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi wyrabiać małe pulpeciki wielkości kulek rafaello. Każdy pulpecik obtaczać w mące. Kłaść na talerz. Odłożyć.

Warzywa umyć i obrać. Marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Białą część pora pokroić w półplasterki. Pora wraz z cebulą podsmażyć na oleju. Na koniec dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki aż puszczą sok. Posolić.

W garnku zagotować 1,5 l wody. Wrzucić kostkę drobiową, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa, wraz zieloną częścią pora ale oprócz pieczarek. Wywar posolić i gotować na małym ogniu. Po 10 minutach wrzucać ostrożnie pulpeciki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.

Pół szklanki wywaru odlać do rondelka i rozpuścić w nim serki topione na małym gazie, tak by nie było grudek. Rozpuszczone serki wlać do zupy, zamieszać. Dodać pieczarki. Zupę papieską gotować jeszcze 10 minut. Zupę serowo-pieczarkową z pulpecikami doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać gorącą.

Smacznego!

Helen  G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

zupa papieska - z pulpecikami
+ 4
Galeria zdjęć
Loading...

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close