Zupa papieska – z pulpecikami

Zupa papieska – z pulpecikami mięsnymi
Gęsta, kremowa, serowo-pieczarkowa. Zupa papieska z pulpecikami to zupa wykwintna i elegancka. Zabielana zabielana serkami topionymi, z dodatkiem włoszczyzny, pora i pieczarek. Główne skrzypce grają tutaj jednak pulpeciki mięsne, które nadają potrawie charakteru dania jednogarnkowego.
Zupa papieska jest rewelacyjna w smaku. Pulpeciki czynią ją potrawą bardzo sycącą. Z powodzeniem zupa z serków topionych zastępuje pierwsze i drugie danie. Jak dla mnie zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami jest wprost genialna! Serdecznie polecam :-)
Zobacz także → zupa jarzynowa.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1,5 l wody
– 1 kostka drobiowa
– 350g pieczarek
– 2 podłużne serki topione (2x100g)
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– 2 ząbki czosnku
– 1 por
– 1 cebula
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 liść laurowy
– sól, pieprz
Pulpeciki mięsne:
– 300g mięsa mielonego
– 1 jajko
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka kaszy manny
– ½ łyżeczki majeranku
– sól, pieprz
– mąka do obtoczenia pulpecików
Dodatkowo:
– 2-3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli i pora
– pół pęczka natki pietruszki
▌Jak zrobić zupę zupę papieską – z pulpecikami mięsnymi?
Pulpeciki mięsne: Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę wraz z czosnkiem zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wbić jajko. Dodać bułkę tartą, kaszę manną, sól, pieprz oraz majeranek. Masę dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi wyrabiać małe pulpeciki wielkości kulek rafaello. Każdy pulpecik obtaczać w mące. Kłaść na talerz. Odłożyć.
Warzywa umyć i obrać. Marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Białą część pora pokroić w półplasterki. Pora wraz z cebulą podsmażyć na oleju. Na koniec dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki aż puszczą sok. Posolić.
W garnku zagotować 1,5 l wody. Wrzucić kostkę drobiową, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa, wraz zieloną częścią pora ale oprócz pieczarek. Wywar posolić i gotować na małym ogniu. Po 10 minutach wrzucać ostrożnie pulpeciki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Pół szklanki wywaru odlać do rondelka i rozpuścić w nim serki topione na małym gazie, tak by nie było grudek. Rozpuszczone serki wlać do zupy, zamieszać. Dodać pieczarki. Zupę papieską gotować jeszcze 10 minut. Zupę serowo-pieczarkową z pulpecikami doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać gorącą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć
Galeria zdjęć
Pierwszy raz robiłam z tego przepisu i przepyszna wyszła wszyscy byli zadowoleni jak zjedli rewelacja ! napewno bede jeszcze ja robić
Bardzo się cieszę, że zupka smakowała domownikom:-) Pozdrawiam serdecznie!