Pizza hawajska


Pizza hawajska

Domowa jest najpyszniejsza! Wariantów pizzy jest naprawdę wiele. Moim ulubionym jest zdecydowanie pizza hawajska z dodatkiem ananasa i szynki, koniecznie na cienkim cieście. Przepis jest bardzo łatwy. Wystarczy tylko poczekać, aż wyrośnie ciasto drożdżowe, następnie położyć dodatki i piec. W tym przepisie prezentuję szybki sos do pizzy bez duszenia, jak w przepisie na pizzę tradycyjną.

(Dla 2 osób)

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mąki pszennej

– ½ szklanki ciepłej wody

– ok. ¼ kostki drożdży  (2-3 dag)

– 1,5 łyżki oleju

– ½ łyżeczki soli

– ½ łyżeczki cukru

Nadzienie:

– 8-10 dag szynki

– 10 dag żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach

– 5 plastrów ananasa z puszki pokrojona w kostkę

Szybki sos do pizzy:

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%

– 4 łyżki ketchupu

– 1-2 ząbki czosnku

– po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano

– ½ łyżeczki tymianku

– ⅓ łyżeczki rozmarynu

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić pizzę hawajską?

Ciasto: Do kubeczka wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże i dodać cukier. Odczekać ze 3 minuty, aż drożdże zaczną fermentować (pójdą do góry). Szklankę mąki przesiać przez sito do dużej miski (resztę pozostawić na później). Dodać olej i sól. Wlać rozczyn do miski i zagnieść ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki. Włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.

Sos: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w miseczce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Sos do pizzy doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem oraz cukrem.

Szynkę pokroić w kostkę, ananasa odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła, na stolnicy podsypanej mąką, po czym przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem, by równomiernie wyrosło. Nałożyć cienką warstwę sosu, następnie posypać częścią startego żółtego sera. Położyć plasterki szynki i kawałki ananasa. Wierzch posypać resztą sera żółtego. Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 220˚C i piec 12-15 minut, do zarumienienia. Pizzę hawajską podawać pokrojoną na kawałki, polaną ketchupem, udekorowaną świeżą bazylią albo oregano.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pizza-hawajskapizza-hawajska1pizza-hawajska2pizza-hawajska3
loading...
Poprzedni Sernik
Nastepny Krupnik

5 komentarzy

  1. Alivea
    9 grudnia 2011
    Odpowiedz

    Moja ulubiona pizza! :)

  2. Kaś
    9 grudnia 2011
    Odpowiedz

    domowa hawajska..pycha!

  3. Lovelykate
    9 grudnia 2011
    Odpowiedz

    Bardzo lubię ananasa w pizzy! A szczególnie w domowej :)

  4. Russkaya
    1 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Mniam :)

  5. Anonymous
    22 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Bardzo dobry przepis :) Naprawdę pyszna pizza !

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *